OM wil in hoger beroep 18 jaar cel voor moord in Leeuwarden
Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf geëist van achttien jaar tegen een 27-jarige uit China afkomstige man. Hij wordt verdacht van het in de nacht van 1 op 2 juli 2019 vermoorden van een landgenoot. Daarbij heeft hij in Leeuwarden bij de 73-jarige Rong Kun Liu de schedel ingeslagen.
De lichaam van het slachtoffer werd twee weken later aangetroffen in zijn woning aan de Prof. Gerbrandyweg. Liu werd gevonden in een afgesloten slaapkamer; deels verpakt in vuilniszakken, onder een stapel kleding.
Rechtbank
De verdachte had in Friesland gestudeerd en huurde een kamer van Liu. Volgens het OM was er sprake van een forse huurachterstand en had de man onder andere daarom geld nodig. Na de moord bleek hij daar opeens over te beschikken.
De rechtbank Noord-Nederland veroordeelde de verdachte op 20 november 2020 tot een celstraf van twaalf jaar voor doodslag, diefstal van ruim 5.000 euro en witwassen. Het OM ging in hoger beroep. Het was het niet eens met het oordeel van de rechtbank dat er “slechts” sprake was van doodslag, waardoor er in de ogen van de officier van justitie een te lage straf is opgelegd. Er was door hem een gevangenisstraf van achttien jaar geëist.
Geen doodslag maar moord
De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), vindt dat er sprake is van moord. Er was een motief om de huurbaas te vermoorden; de verdachte had immers financiële problemen. Daarbij heeft de verdachte goed nagedacht over zijn plan om het slachtoffer van het leven te beroven en geld te stelen. Onderdeel van dat plan was ook om daarna het lijk te verbergen en alles schoon te maken.
Van de verdachte is DNA-materiaal gevonden. Dat zat op een T-shirt en een jas van het slachtoffer. Eveneens zat het DNA op een gordijn in de slaapkamer. Ook heeft hij voor en na de moord schoonmaakmiddelen gekocht. Bovendien is er een containerzak van 240 liter aangeschaft. Waarschijnlijk om het lichaam in op te ruimen.
Welbewust bezoek
In de nacht langskomen bij je huurbaas, waarbij je van te voren op het internet hebt opgezocht hoe je kan beoordelen dat iemand in een diepe slaap verkeert. Dat is geen toeval, maar volgens de AG een welbewust gepland bezoek: “Als ik daarbij ook in ogenschouw neem dat het slachtoffer bij het aantreffen was gekleed in een T-shirt en een onderbroek, dus vermoedelijk de kleding waarin hij gewoonlijk sliep, kan niet worden gezegd dat sprake was van een ogenblikkelijke gemoedsopwelling bij de verdachte.”
Een moordwapen is nooit gevonden. Toch heeft de AG het sterke vermoeden dat het gaat om een halter van 2 kg. “Waarom verdachte tot de aanschaf is overgegaan en waarom hij deze na een paar dagen heeft weggedaan, blijft vaag. (…) Opvallend daarbij is dat de verdachte al een paar dagen daarvoor, op 28 juni 2019, op het internet heeft gezocht naar dit voorwerp.”
Geen berouw
De verdachte toont geen berouw, heeft geen oog voor de gevolgen. “Op een gruwelijke manier is een eind gekomen aan het leven van de toen 73-jarige Rong Kun Liu. Iemand die gerespecteerd werd in de Chinese gemeenschap en met niemand ruzie had.”
Na het eventueel uitzitten van een straf is de verdachte niet meer welkom in Nederland. Hij zal worden uitgezet. Het gerechtshof in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.