Reeks inbraken opgelost met aanhouding twee Gouwenaars

Twee Gouwenaars van 19 en 20 jaar stonden vandaag voor de rechter voor een aantal inbraken en meerdere pogingen daartoe. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de verdachten duidelijk herkenbaar op camerabeelden. De officier van justitie eiste een ISD-maatregel en gevangenisstraf.

De 19-jarige staat op camerabeelden van 29 oktober vorig jaar, waarop is te zien hoe door meerdere personen bij drie woningen in Gouda wordt geprobeerd de voordeur open te breken. Agenten herkennen de 19-jarige verdachte op de beelden en kleding die later bij hem in beslag wordt genomen komt overeen. Ook bij een daadwerkelijke inbraak in de nacht van 5 op 6 november in Gouda wordt verdachte herkend.

En dan wordt er in de avond van 17 december nog drie keer ingebroken en drie keer geprobeerd in te breken in de Achterhoek. Dit keer komt naast de 19-jarige verdachte ook de 20-jarige Gouwenaar in beeld. Volgens het Openbaar Ministerie kunnen ze aan de zaken worden gekoppeld via onder meer schoensporen, telefoongegevens en verfsporen van een breekijzer. Dit breekijzer probeerden de verdachten nog snel kwijt te maken toen ze werden aangehouden. Ook werd een deel van de buit bij ze aangetroffen.

Hardnekkig patroon

De 19-jarige verdachte is eerder veroordeeld voor inbraken. Daarom komt hij volgens het OM in aanmerking voor een ISD-maatregel. Dit betekent dat hij voor de duur van twee jaar wordt geplaatst in een Inrichting Stelselmatige Daders, een dwangmaatregel waarmee wordt geprobeerd hardnekkige criminelen uit hun patroon te halen.

Tegen de 20-jarige verdachte eiste het OM 2 jaar gevangenisstraf, plus de tenuitvoerlegging van een eerder voorwaardelijk opgelegde jeugddetentie van 90 dagen.