Vijf verdachten aangehouden in onderzoek naar criminele geldstromen
De politie heeft maandag 8 maart vijf verdachten aangehouden in een onderzoek naar criminele geldstromen. De officier van justitie van het Landelijk Parket vermoedt dat de mannen vanaf 2016 in totaal voor ongeveer tien miljoen euro hebben witgewassen door criminele geldstromen af te dekken met valse facturen. Vier verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. Zojuist heeft de rechter-commissaris voor 14 dagen de bewaring bevolen voor de verdachten, afkomstig uit de omgeving van Rotterdam, Den Bosch, Soest en Huizen.
De verdachten zitten in beperkingen en mogen enkel contact hebben met hun raadsman.
Verdachte transacties
De mannen kwamen naar voren in een onderzoek dat in 2019 startte onder meer naar aanleiding van Financial Intelligence Unit (FIU) informatie over verdachte transacties. Het vermoeden bestond dat betalingen vanuit schroothandelaren plaatsvonden op facturen waar geen dienst of levering tegenover stond.
Het onderzoek leidde tot meerdere doorzoekingen in september 2020. Financieel rechercheurs van de Landelijke Recherche namen tijdens de doorzoekingen van woningen en bedrijfspanden administratie, contant geld, gegevensdragers en vuurwapens in beslag. Afgelopen maanden is verder onderzoek gedaan aan de administratie en gegevensdragers.
Op 8 maart jl. is er conservatoir beslag gelegd op banksaldi, twee woningen en vier luxe auto’s. Daarnaast is 260.000 euro contant geld in beslag genomen.
Twee van de inbeslaggenomen luxe auto's
Aanpak van criminele geldstromen
Geld is de drijfveer van bijna elke vorm van criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten uit misdrijven stelt daders in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van hun vermogen te genieten. Bovendien kunnen criminele netwerken alleen actief blijven als zij (internationale) geldstromen opzetten die ondergronds plaatsvinden of op een verhulde manier.
Jaarlijks wordt in Nederland voor miljarden euro’s aan crimineel geld witgewassen door gebruik te maken van criminele geldstromen. De ondermijnende werking van deze vorm van criminaliteit is steeds vaker aan de oppervlakte zichtbaar, wanneer het criminele geld en de criminele invloeden de legale economie en gewone samenleving bereiken. Dat is ongewenst en wordt daarom bestreden door politie en justitie.
Het onderzoeken en het afbreken van die criminele geldstromen is om deze redenen een belangrijk onderdeel van de bestrijdingsstrategie van de politie bij zware en (internationaal) georganiseerde criminaliteit. De Financieel Economische teams van de Landelijke Recherche, onderdeel van de Landelijke Eenheid, bestrijden de zware, ondermijnende criminaliteit door de geldstromen van de bankiers van de onderwereld en hun faciliteerders te onderzoeken en hierop op te interveniëren. Hun onderzoeken richten zich op witwassen, fraude en ondergronds bankieren binnen de zware en (internationaal) georganiseerde criminaliteit.
Voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van zware en (internationaal) georganiseerde criminaliteit heeft het traceren en afbreken van criminele geldstromen en afpakken van crimineel vermogen hoge prioriteit bij politie en Openbaar Ministerie.