Eis OM: hogere straf voor met veel drank op veroorzaken verkeersongeval in Friesland
“Wat mij betreft is voor de bewezen te verklaren feiten een zwaardere straf op zijn plaats dan de rechtbank heeft opgelegd. Deze mededeling is voor de verdachte misschien een onaangename verrassing, maar dat is nu eenmaal het risico van hoger beroep.”
De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), zegt dit vandaag voor het gerechtshof in Leeuwarden. Hij eist tegen een 43-jarige man uit Sint Johannesga een gevangenisstraf van zeven maanden en een rijverbod van drie jaar. De rechtbank in Leeuwarden had de man op 20 juni 2019 veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden en een rijverbod van twee jaar. De man gaat in hoger beroep.
Doorrijden
Hij wordt verdacht van het met drank op veroorzaken van een verkeersongeluk in Ouwsterhaule. De verdachte rijdt daar tegen twee voetgangers aan die aan de rechterkant van de weg lopen. De man en de vrouw hebben zich goed zichtbaar gemaakt. Zij dragen reflecterende banden en lampjes. De voetgangers raken zwaar gewond, de vrouw komt in de sloot naast de weg terecht. Zij wordt door een automobilist behoed voor verdrinking. Die automobilist is niet de verdachte, die is doorgereden.
Stomdronken
Hij zegt dat hij wel iets had geraakt en dat het een ‘dikke bots’ was, maar hij zegt niet te hebben beseft een mens te hebben aangereden. De AG denkt wel te weten hoe dat komt: “Dat zal ongetwijfeld samenhangen met de inname van een grote hoeveelheid bier. […] De verdachte had meer dan 2,0 promille alcohol in zijn bloed. Hij was dus stomdronken.”
Ernstige mate van schud
De rechtbank in Leeuwarden heeft het rijgedrag van de verdachte getypeerd als zeer onvoorzichtig en onoplettend. Daarin gaat de AG mee. Ook zegt de rechtbank dat in de opgelegde straf de ernst van het handelen van verdachte voldoende tot uitdrukking is gebracht. Dat ziet het OM anders.
De AG vindt dat de verdachte een ernstige mate van schuld treft. Daarbij hoort een hogere straf: “Hij heeft de slachtoffers in hulpeloze toestand achtergelaten. Dankzij oplettendheid van anderen kon worden voorkomen dat het vrouwelijke slachtoffer is verdronken. Dit weegt mee in de eis.”
Het beste van maken
Het nu 48-jarige vrouwelijke slachtoffer kan door het ongeval niet meer werken, waarschijnlijk voor de rest van haar leven. De nu 51-jarige man heeft ander, minder belastend werk moeten zoeken. Ze proberen daarbij nog het beste van te maken. Het is zoals het is zeggen ze.
Het is een houding die de AG niet terugziet bij de verdachte. “Bij een werkelijk besef van schuld en verantwoordelijkheid zou hij de door de rechtbank opgelegde straffen hebben geaccepteerd, ook met een ‘het is zoals het is’. Zeker als hij zou hebben beseft dat de rechtbank in mijn ogen erg genadig is geweest.”
Het gerechtshof doet in deze zaak over twee weken uitspraak.