Strafproces tegen criminele ‘BV’ in drugs van start
Twaalf verdachten tussen de 37 en 64 jaar stonden vandaag op de rol van de rechtbank tijdens een zogeheten pro-forma-zitting over verlenging van hun voorarrest. Zij zijn afgelopen september aangehouden in Nederland, België en Spanje bij een internationale actie tegen een groot en professioneel crimineel netwerk dat handelde in drugs, zo stelt het OM.
Zo’n duizend politiemensen uit verschillende landen kwamen op 16 september in actie. Het was de voorlopige climax van een jarenlang durend onderzoek (genaamd Taxus) dat in 2016 van start ging. Met als doel het netwerk rond hoofdverdachte Piet S.* in kaart te brengen.
Het OM verdenkt de twaalf van verschillende strafbare feiten. Met als rode draad bij allemaal: deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met internationale drugshandel. Met name cocaïne die vanuit Zuid-Amerika naar Europa werd gehaald. Maar ook om andere vormen van hard- en softdrugs. Dat ging volgens het OM gepaard verboden wapenbezit en witwassen, zoals zo vaak bij criminele organisaties.
Spanje
Vanwege de internationale dimensie hebben de Nederlandse autoriteiten nauw samengewerkt met de Spaanse collega’s. Dat verliep via een zogeheten Joint Investigation Team onder regie van Eurojust, het Europees strafrechtelijke netwerk.
Vanwege de professionaliteit van de organisatie is langdurig en intensief onderzoek verricht. Dit was nodig om zicht te krijgen op de hoofdverdachte en zijn netwerk. Zo had Piet S. geen vaste woon- of verblijfplaats, geen vaste leefpatronen en schermde hij criminele ontmoetingen zoveel mogelijk af. De mensen om hem heen waren even gedisciplineerd als hij.
Garage
Belangrijk bewijs is dan ook verkregen door mensen van buiten het directe netwerk. En door de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen op plekken waar Piet S. zich veilig waande. Één daarvan was een garagebedrijf in Uithoorn, een ander het zonnige Spanje waar hij met grote regelmaat te vinden was. Ook informatie van de gekraakte Encrochats was van groot belang om het onderzoek te kunnen versnellen. Dat gaf zicht op de parallelle wereld waarin deze internationale, gesloten en criminele ‘BV’ opereerde.
Het OM ziet de 64-jarige Piet S. als de ‘eindbaas’ van de ‘BV’, als de spin in het web. ‘Ouwe’ – zoals de anderen hem noemen – bepaalt volgens het OM wat er gebeurt, hoe, wanneer en met wie. Zijn zoon Freddy S. komt in beeld bij belangrijke afspraken in Spanje en Nederland en speelt bij veel drugslijnen een rol. Daarnaast lijkt hij goed bij te verdienen met een illegale goksite. En dan is er nog achterneef Simon S. die een belangrijke rol heeft in de organisatie en die met name zeer actief is in de synthetische drugs en precursoren.
‘Geldman’
De eigenaar van het autobedrijf – Mark K. – wordt door de anderen ‘geldman’ genoemd. Het OM ziet hem als degene die het witwassen regelt. Daartoe is hij officieel bestuurder van twee concerns waaronder een hele kerstboom hangt aan rechtspersonen in binnen- en buitenland. Hassan K. heet in de Encrochats ‘regelmaat’. Hij zet in afstemming met Piet cocaïnelijnen op vanuit vele plaatsen in de wereld. Ook Marco R. houdt zich daarmee bezig. René de B. doet het transport van de illegale waren, stelt het OM. Daarvoor moeten onder meer bedrijven worden gevonden of opgericht als dekmantel voor de smokkel.
Binali B. is al jaren te vinden aan de zijde van Piet en Freddy. Niet alleen bij de handel van drugs, maar ook bij bedreiging en het toepassen van geweld speelt hij vermoedelijk een rol. Jan van der V. zorgt er volgens het OM voor dat het internationale netwerk een stevige basis heeft in thuisland Nederland. Hij handelt hier in drugs en houdt zich bezig met wapens.
Douaniers
Eric B. zou douaniers hebben omgekcoht en is daarnaast druk met het transport van drugs en illegale wapenhandel. Gijs van T. wordt gebeld als er transporten, opslag en BV’s geregeld moeten worden. Zo zijn - volgens het OM vandaag op zitting - de taken in het criminele netwerk verdeeld. De pro-forma-zitting van Mohammed el Y. is wegens het uitlopen van de zitting vandaag verplaatst naar 22 december.
De rechtbank heeft het voorarrest van negen verdachten met drie maanden verlengd. Dat van René de B. is wegens persoonlijke omstandigheden geschorst. Over het voorarrest van Gijs van T. besluit de rechtbank op 22 december.
Tijdens komende pro-forma-zittingen (de volgende is op 15 maart 2021) en bij de inhoudelijke behandeling (die is nog niet gepland) komt het OM met aanvullende informatie om deze verdenkingen verder te onderbouwen. Het onderzoek (onder andere aan de Encrochats) is nog in volle gang.
* Voor het overzicht in deze omvangrijke zaak met twaalf verdachten communiceert het OM de voornamen en eerste letter van de achternamen van verdachten (zoals gebruikelijk is in de media). En niet (zoals het OM meestal doet) alleen leeftijd en woonplaats.