Rellen in Hoorn tijdens protesten: OM eist straffen tegen zes verdachten

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft op donderdag 17 december 2020 tot 240 uur werkstraf en deels voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen zes verdachten in de leeftijd van 18 tot 29 jaar, afkomstig uit diverse plaatsen in Nederland. De officier van justitie acht bewezen dat zij zich op 19 juni van dit jaar tijdens rellen in Hoorn schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging. Het geweld heeft zich gericht tegen leden van de Mobiele Eenheid van de bereden politie en hun politiepaarden. Daarbij hebben verdachten stenen, stoeptegels en stoelen in de richting van politie en paarden gegooid. Eén van de verdachten moest zich tevens verantwoorden voor poging zware mishandeling van een politieambtenaar en zijn paard, die daarbij ten val zijn gekomen. De politierechter heeft de feiten bewezen verklaard en heeft alle verdachten veroordeeld.

Demonstratie

‘’Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar niemand heeft het recht om te rellen’’, zo opent de officier van justitie haar betoog. Naar aanleiding van de dood van de Amerikaan George Floyd vinden dit voorjaar in Nederland protesten plaats tegen discriminatie, racisme en het omstreden koloniaal verleden. Zo ook in Hoorn, waarbij voor- en tegenstanders op een speciaal daarvoor aangewezen plek demonstreren. Die demonstratie begint aanvankelijk vredig, totdat een grote groep onruststokers besluit naar het standbeeld van de verguisde en verheerlijkte Jan Pieterszoon Coen te gaan, in de binnenstad van Hoorn.


Grimmig

De sfeer slaat dan om naar grimmig. Het loopt uit de hand wanneer de bereden politie de groep opdraagt de binnenstad te verlaten. Dat pikken de relschoppers niet; ze laten dat merken door te gooien met stoelen, stenen en hele stoeptegels, waarbij zowel ruiters als politiepaarden worden geraakt. Op één moment gaat het echt fout, wanneer een dan 28-jarige man uit Huizen een terrasstoel naar een ME-commandant werpt, waarbij het paard door zijn benen zakt en zowel paard als ruiter ten val komen. ‘’De ME-commandant omschreef het vallen op de straatstenen met zijn paard, terwijl de wilde menigte op hem afkwam, als de grootste nachtmerrie van een politieruiter. Hij was bang dat hij het niet zou overleven’’, aldus de officier ter zitting. De talloze filmpjes die hiervan zijn gemaakt zijn door de politie geopenbaard, met een dringend verzoek aan de relschoppers zichzelf te melden. Op één na deden de verdachten dat niet, maar via herkenningen door derden is hun identiteit uiteindelijk vastgesteld.
 

Impact

De bereden politie heeft adequaat ingegrepen toen de situatie uit de hand liep. Daarmee is verdere escalatie voorkomen, maar wel tegen een hoge prijs: ruiters en paarden hebben letsel opgelopen. ‘’De impact op de getroffen politiemensen is groot. Veel van hen noemen het de heftigste inzet die zij ooit hebben meegemaakt’’, aldus de officier van justitie. ‘’En die impact is niet alleen voor de politie, maar ook voor alle omstanders en de stad als geheel groot geweest. Het directe gevolg van het gedrag van verdachten is bovendien dat de media-aandacht niet uitging naar het doel van de demonstratie (een actueel maatschappelijk thema), maar naar het gebruikte geweld. Ook dat reken ik de verdachten zwaar aan.’’
 

Eis

Geweld tegen mensen met een publieke taak, zoals politieambtenaren en handhavers, is onacceptabel. Deze mensen doen hun werk, zodat ieders veiligheid - die van de demonstranten, de omstanders en de inwoners van Hoorn - wordt gewaarborgd. Het mag niet gebeuren dat zij tijdens dat werk met agressie en geweld te maken krijgen, zoals op 19 juni toch is gebeurd. Het OM vindt dan ook dat dit geweld zwaarder moet worden bestraft. De 28-jarige man uit Huizen hoort de maximale taakstraf van 240 uur tegen zich eisen plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand. Tegen de overige verdachten eist de officier (deels voorwaardelijke) taakstraffen tot 200 uur.

Uitspraak

De politierechter deed meteen uitspraak en vond de feiten bewezen. De rechter veroordeelde alle verdachten tot (deels voorwaardelijke) taakstraffen tot 240 uur, en veroordeelde twee van hen daarnaast tot een voorwaardelijke gevangenisstraf. Alle vorderingen tot schadevergoeding, die de slachtoffers hebben ingediend, zijn toegewezen – conform eis van het OM. Een toelichting op de beslissing van de rechter leest u hier: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Noord-Holland/Nieuws/Paginas/Taakstraffen-voor-6-verdachten-voor-ongeregeldheden-Hoorn-na-protest-JP-Coenbeeld.aspx