OM eist celstraffen tot 30 maanden voor afpersing via gaysite
Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft in hoger beroep deels voorwaardelijke gevangenisstraffen van 30 en 15 maanden geëist tegen een tweetal uit Friesland dat verdacht wordt van afpersing, geweld en bedreiging. De man en vrouw zouden de slachtoffers via een anonieme datingsite voor homoseksuele mannen in de val hebben gelokt.
In de laatste maanden van 2016 komt bij de politie een aantal aangiften binnen die met elkaar gemeen hebben dat de slachtoffers contacten zochten via gaysite Bullchat. De slachtoffers, allen woonachtig in Friesland, meenden daar contact te hebben met jonge homoseksuele mannen. Expliciete chats over seks, soms met iemand van wie het slachtoffer dacht dat die 17 jaar oud was – niet iets wat je graag met de politie deelt. Dat hielden verdachten de mannen dan ook tijdens een daadwerkelijke ontmoeting voor. Vervolgens probeerden zij de slachtoffers geld afhandig te maken in ruil voor hun zwijgen. De slachtoffers worden herhaaldelijk via telefoon en berichten bedreigd. Als zij niet betalen, dan zal hun sociale omgeving en hun werkgever geïnformeerd worden over de pedofilie waar de mannen van beschuldigd worden. Een van de aangevers wordt mishandeld, een ander wordt gedwongen geld te pinnen.
Strafeisen
Het OM eiste een celstraf van 30 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk, tegen de vrouwelijke verdachte. De vrouw zou op het idee van de afpersing zijn gekomen en wist de medeverdachte en twee anderen aan te sporen mee te doen. De medeverdachte hoorde 15 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. In de strafeisen werd in het voordeel van verdachten meegewogen dat de redelijke termijn voor behandeling van de zaak is overschreden. De rechtbank veroordeelde de vrouw en man eerder beide tot 18 maanden (6 voorwaardelijk) . De hoofdverdachte en de vierde betrokkene in deze zaak werden eerder door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaren (1 voorwaardelijk). In die zaken is geen hoger beroep ingediend.
Ernstige strafbare feiten
Het betreft ernstige strafbare feiten en het opleggen van een gevangenisstraf van substantiële duur is op zijn plaats. Ook om een signaal af te geven aan de samenleving. De advocaat-generaal (de aanklager in hoger beroep) sprak in zijn requisitoir duidelijke taal. “Kennelijk neemt het opjagen van mensen die – overigens al te makkelijk – het stempel pedofiel opgeplakt krijgen een hoge vlucht in Nederland. Ik haalde dat in mijn inleiding al aan door te wijzen op de oproep van De Minister van Justitie en Veiligheid, politie, het openbaar ministerie en de reclassering om de ‘jacht’ te stoppen. Het opjagen van mensen door andere burgers is altijd in strijd met de beginselen van de rechtsstaat. Die brengen met zich mee dat het opsporen van strafbare feiten aan de politie is, de vervolging ervan aan het openbaar ministerie en dat het de rechter is die bepaalt of iemand al dan niet schuldig is. En goede bedoelingen of niet: te vaak eindigt de jacht in geweld en soms zelfs de dood van medemensen. Geweld dat meer dan zelden ook het vooropgezette plan was. En wie denkt dat het afpersen van mensen in kwetsbare posities een profijtelijk businessmodel oplevert, moet ook glashelder krijgen dat de straffen die daarop staan niet mals zijn”.