OM eist 30 jaar cel wegens ‘afrekening in criminele drugscircuit’

Vandaag heeft het OM in Amsterdam een celstraf van 30 jaar geëist tegen een 51-jarige man uit Diemen die er onder meer van wordt verdacht in de late avond van 2 mei 2018 in de Krootstraat in Amsterdam Zuidoost een 19-jarige man die in een bestelbusje zat te hebben doodgeschoten. Na onderzoek is duidelijk geworden dat het betreffende busje gebruikt werd voor drugstransporten; in een verborgen ruimte in het busje werd één kilo cocaïne aangetroffen. De doodgeschoten man was een dakloze die het busje als onderkomen had gekozen, maar zeer waarschijnlijk niets met drugstransporten of drugshandel te maken had. De verdachte wordt naast deze moord ook verdacht van poging moord, van een dubbele poging doodslag, drugshandel, wapenbezit en witwassen.

De officieren noemden het in hun requisitoir een ‘afrekening in het criminele drugscircuit waarbij vier onschuldige burgers het slachtoffer zijn geworden’. Bij drie verschillende schietincidenten vlak na elkaar in de avond van 2 mei 2018 viel één dodelijk slachtoffer en raakten drie personen gewond.  Het politieonderzoek bestaande uit onder meer getuigenverklaringen, tapgesprekken, in het geheim afgeluisterde gesprekken en DNA-onderzoek leidde naar drie verdachten. De hoofdverdachte staat vandaag voor de rechter, een 27-jarige medeverdachte werd in november 2019 al veroordeeld voor zijn aandeel in de strafzaak en de eigenaar van het bestelbusje zal op een later moment nog voor de rechter verschijnen.

Geript

Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat de schietincidenten te maken hadden met het feit dat het bestelbusje een paar dagen eerder was ‘geript’. Het onderzoek heeft niet uitgewezen wie daarvoor verantwoordelijk was en hoeveel drugs zou zijn verdwenen. Wel is duidelijk geworden dat de verborgen ruimte in het busje groot genoeg was om 600 kilo cocaïne in te verbergen. Eind april 2018 zou het bestelbusje in Duivendrecht zijn gestolen, zo verklaarde de eigenaar in de (valse) aangifte. Nadat het busje was gestolen, zag het dakloze slachtoffer het busje op een parkeerterrein staan, met sleutel en al. Vervolgens nam hij het busje mee om het als onderkomen te gebruiken. “Aangezien de verborgen ruimte zeer professioneel en voor een leek onzichtbaar in de bus was aangebracht, is het slachtoffer van de aanwezigheid van die kilo cocaïne zeer waarschijnlijk niet op de hoogte geweest. (-) Dat betekent dat een volkomen onschuldig persoon zijn aanwezigheid in de bus met zijn leven heeft moeten bekopen.”

De hoofdverdachte die vandaag terecht stond, wilde, zodra hij was getipt over de locatie waar het busje reed, afrekenen met de dief van de stash-bus. Hij reed achter de bus aan en begon vervolgens ‘uit het niets’ te schieten op een auto die uit de Krootstraat, waar het busje net inreed, aan kwam rijden. De twee inzittenden hadden fataal geraakt kunnen worden, dat is niet gebeurd omdat de twee op tijd bukten en de kogels zo konden ontwijken. Vervolgens parkeert de verdachte zijn auto, loopt naar een andere auto die het busje volgde, schiet de bestuurder in zijn been en richt het wapen op zijn borst. Uiteindelijk loopt hij naar de stash-bus om zijn oorspronkelijke plan te voltooien. “Er is geen woordenwisseling of gesprek geweest, er is geen enkele poging gedaan om de bus mee te nemen om te kijken wie daar eigenlijk in zit. Alles wijst erop dat er maar één doel was: het schieten op en het afrekenen met de dief van de bus.”

Cocaïnewasserij

De verdachte wordt daarnaast verweten actief te zijn in de drugshandel in het algemeen en in de cocaïneproductie in het bijzonder. Zo is uit tapgesprekken en historische telecomgegevens komen vast te staan dat in april 2018, korte tijd voor de schietincidenten in en bij de Krootstraat, een zeecontainer van Den Haag naar Lelystad moest worden vervoerd. Een zeecontainer waarmee ‘voorzichtig te werk gegaan moet worden’ aldus de uitgelezen telefoons. Nadat de verdachte in mei 2019 was aangehouden en zijn woning was doorzocht, kwam de politie dankzij een in de woning aangetroffen huurcontract twee gestapelde huurcontainers in Lelystad op het spoor. In een van de zeecontainers, waarvoor de huur altijd contant werd betaald, werd behalve huisraad van de verdachte, een wapen, versnijdingsmiddelen, een vacuümmachine en een etiketteermachine aangetroffen. De andere container bleek een complete cocaïnewasserij te bevatten.  De officieren op zitting: “Diverse genomen monsters uit de containers bleken cocaïne te bevatten. Dat sprake is geweest van een in werking zijnde cocaïnewasserij kan buiten iedere twijfel worden vastgesteld. (-) De aangetroffen goederen passen bij het zeer grootschalig terugwinnen van cocaïne.”

Afrekening

De officieren vanochtend in hun requisitoir: “Het mag duidelijk zijn dat elk mensenleven bescherming verdient en dat iedere moord daarom zwaar dient te worden bestraft. (-) Wij zijn van mening dat de omstandigheid dat hier volstrekt onschuldige burgers het slachtoffer zijn geworden, strafverzwarend dient te werken. (-) Het gaat hier niet om een enkelvoudige moord, maar om de combinatie van een voltooide moord, een poging moord met zwaar lichamelijk en blijvend letsel als gevolg én een dubbele poging doodslag. De combinatie van al deze feiten en de professionele drugshandel is bovendien een aanwijzing dat er voor de zoveelste keer sprake is van een afrekening in het criminele drugscircuit met dit keer als gevolg dat er vier onschuldige burgers slachtoffer zijn geworden.” Daarom achten de officieren de zeer forse gevangenisstraf van 30 jaar cel ‘passend en geboden’. Ook kondigden de officieren een ontnemingsvordering aan.