OM wil naast celstraf ook TBS voor om het leven brengen Utrechtse studente
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van 10 jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 26-jarige man. Hij wordt verdacht van het op 24 februari 2019 om het leven brengen van een 23-jarige studente in Utrecht.
Volgens het OM heeft hij de vrouw in haar huis zodanig mishandeld, dat zij vier dagen na het misdrijf aan haar verwondingen bezwijkt. In de ogen van de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), heeft de verdachte opzettelijk de vrouw van het leven beroofd. Dit door haar onder meer met kracht op haar gezicht en hoofd te slaan en te schoppen, zodat zij in coma raakt en uiteindelijk aan haar zware verwoningen overlijdt.
Ook TBS met dwangverpleging
De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man op 25 mei 2020 tot een gevangenisstraf van tien jaar. Zowel de verdachte als het OM gaan in hoger beroep. Het OM omdat het vindt dat er naast een gevangenisstraf ook TBS met dwangverpleging moet worden opgelegd; de verdachte moet worden behandeld om herhaling te voorkomen.
Uit verklaringen van bekenden van het slachtoffer en de verdachte komt een beeld naar voren van een man die geweld in relaties niet schuwt. In november 2019 is de verdachte daarom ook onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De verdachte heeft daaraan slechts deels meegewerkt.
Desondanks concludeert de AG dat onder meer kan worden gesproken van een narcistische en antisociale persoonlijkheidsstoornis bij de man. “Kijkend naar de rapportages, maar heel belangrijk, ook naar de verklaringen van bekenden van verdachte, concludeer ik dat hij lijdt aan een ziekelijke stoornis van de geestvermogens.”
Gruwelijk
Het slachtoffer en de verdachte hadden een relatie. Op basis van verklaringen en appberichten kan worden geconcludeerd dat zij die heeft beëindigd. Dat heeft de vrouw moeten bekopen met haar kostbaarste bezit, het leven. “Verdachte heeft dat op een gruwelijke manier afgenomen”, zegt de AG in haar requisitoir. “Zij zal niet alleen op de momenten dat zij zich heeft geprobeerd te verweren heel angstig zijn geweest, ook moeten haar verwondingen haar veel pijn hebben bezorgd.”
Wat de AG de verdachte bijzonder kwalijk neemt is dat hij niet bezig is geweest met het leed van de vrouw. “Hij heeft de vrouw gewassen en is roerloos onder haar gaan liggen. Hij heeft sporen uitgewist, spullen verplaatst. Hij deed alsof hij zelf zwaar gewond was.”
Enkel en alleen aan zichzelf
Ook heeft hij volgens de AG nagelaten hulp in te roepen: “De politie, die hulp had kunnen bieden, heeft hij niet binnengelaten. Daarnaast heeft hij bij de politie gelogen. Onder meer door te beweren dat de vrouw onder invloed was van alcohol en zij haar letsel daardoor aan haarzelf te wijten had. De vrouw had niets gedronken. Verdachte dacht enkel en alleen aan zichzelf.”
Het gerechtshof maakt na de inhoudelijke behandeling bekend wanneer het uitspraak doet.