Medewerkster verduistert bijna drie ton van werkgever
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf geëist tegen een verdachte vanwege het verduisteren van bijna drie ton bij haar werkgever. Het OM verwijt de 55-jarige vrouw uit Groningen verduistering in dienstbetrekking en witwassen. In haar functie als financieel administratief medewerkster heeft de vrouw, in periode januari 2015 tot en met februari 2019, volgens het OM ten minste € 296.066 ontvreemd. Ook zou verdachte die drie ton vervolgens hebben witgewassen. “In dit onderzoek gaat het om verduistering in dienstbetrekking waarbij verdachte een groot deel van de verduisterde gelden heeft besteed aan (online) gokplatformen”, aldus de officier op zitting.
Start onderzoek
Het onderzoek door de FIOD startte naar aanleiding van een melding van de FIU. Op de betaalrekening van verdachte werd tussen maart 2018 en april 2019 in totaal 150.970 euro in 142 transacties contact contant gestort. Uit het verdere onderzoek van de FIOD bleek verder dat de contante stortingen hoofdzakelijk werden aangewend voor online gokken. De vrouw was sinds 2002 werkzaam als financieel administratief medewerkster bij een evenementenlocatie in Groningen. In deze functie was zij verantwoordelijk voor het tellen en administreren van de contante geldstromen. Verdachte had een modaal inkomen uit loondienst en uit analyse van de bankrekening bleek dat zijin vier jaar tijd bijna drie ton op haar betaalrekening had gestort.
Contante geldstromen
“Een opmerkelijke combinatie, want waar komen de contante stortingen op haar rekening dan vandaan als het geen loon betreft?” vroeg de officier zich op de zitting af. In eerste instantie nam zij volgens het OM geld uit de kas mee dat afkomstig was van de verkoop van parkeerkaarten. Vanaf 2016 was verdachte ook verantwoordelijk voor het tellen en administreren van de contante geldstromen afkomstig uit de horecakassen. Uit onderzoek bleek dat verdachte kasgeld alleen en zonder toezicht van een andere collega telde. Het werd de verdachte op deze manier wel (erg) makkelijk gemaakt om de gelden te kunnen verduisteren. Maar toch is het niet zo dat gezegd kan worden dat de gelegenheid de dief maakt; het is andersom: “de dief benut de gelegenheid” aldus de officier.
Ernst van de feiten en strafmaat
De officier vond het een kwalijke zaak: “het stelen van gelden bij de werkgever beschaamt niet alleen het vertrouwen van de werkgever en naaste collega’s, maar brengt ook (indirect) schade toe aan de maatschappij en de economie.” Verdachte had volgens het OM voor langere tijd gelden toegeëigend die toebehoorden aan haar werkgever. In deze periode van jaren had verdachte op meerdere momenten open kaart kunnen spelen of kunnen stoppen met het stelen en storten van de gelden, maar dit deed ze volgens de officier niet. Het OM eiste op de zitting een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan zes voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.
De rechtbank doet op 10 december uitspraak.