Celstraffen geëist voor grootschalige flessentrekkerij

Zes mannen staan deze dagen voor de rechter wegens flessentrekkerij. De mannen namen BV's over waar eigenaars vanaf wilden, omdat er nog schulden waren. Met die BV's werden vervolgens spullen gekocht, zonder ervoor te betalen. In totaal werd voor ongeveer een ton buitgemaakt.

De mannen werkten in wisselende samenstelling om zeven Besloten Vennootschappen met onvoldane vorderingen en waar de eigenaar vanaf wilde, te voorzien van een katvanger als bestuurder. 

Een van de BV's werd onder valse beloftes op naam van een verstandelijk beperkte man gezet, en vervolgens door enkele verdachten misbruikt voor het doen van aankopen zonder te betalen bij zeker twaalf leveranciers. Vrijwel zo ging het ook bij vijf andere BV's.

De werkwijze van de hoofdverdachte werd treffend geschetst door een getuige: "Hij verscheurde de post die ging over betalen en bewaarde de post als dat ging over geld terugvragen."

Een zevende bedrijf werd eveneens op naam van dit slachtoffer gezet, zonder dat die het wist, en vervolgens verder leeggehaald door een van de verdachten. Deze man kreeg na de overdracht veel rekeningen thuisgestuurd en forse naheffingsaanslagen met verzuimboetes van de Belastingdienst. 

Misbruik van vertrouwen

De verdachten hebben handig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat er in het handelsverkeer moet zijn, dat je weet met wie je zaken doet. Daarnaast hebben ze bij het zevende bedrijf ook nog eens bewust misbruik gemaakt van een kwetsbare persoon als stroman. Die heeft nog lang last gehad van de gevolgen.

Over het geheel komt een beeld naar voren van een bende professioneel handelende fraudeurs, gezien de doortraptheid, het netwerk dat verdachten vormden, het gemak waarmee zij hebben gehandeld en de omvang van de fraude.

Strafeisen

De grootste rol was volgens het Openbaar Ministerie weggelegd voor een 61-jarige man uit Roelofarendsveen. Hij heeft het meeste geprofiteerd en daarnaast nooit openheid van zaken gegeven. Hij zou wat het OM betreft 14 maanden de cel in moeten, de stroman 700 euro schadevergoeding moeten betalen en daarnaast een wederrechtelijk verkregen voordeel van 44.331,49 euro moeten betalen.

Voor wat betreft de overige vijf verdachten: drie  van hen hadden volgens het OM een aanzienlijk aandeel in de zwendel en zouden 9, 9 en 12 maanden de cel in moeten. Tegen twee verdachten met een kleinere rol eiste het OM een werkstraf van 240 uur voor de een en een boete van 2500 euro voor de ander. Vier van de vijf zouden eveneens de 700 euro schadevergoeding moeten betalen. En bij vier van hen werden ook grote wederrechtelijk verkregen geldbedragen gevorderd (bijna 3.500 euro, ruim 14.000 euro, bijna 32.400 euro en ruim 44.000 euro voor de hoofdverdachte).