Auto uit de bocht op afrit

Meerdere getuigen zagen op 15 april 2019 hoe een witte Mercedes op de afrit Delft-Noord van de A13 niet de bocht volgde, maar met een bloedvaart rechtdoor schoot. Door vangrail, over het gras, bijna vliegend over het water, klapte de wagen uiteindelijk in de wal van een sloot. Hoe de bestuurder zo de controle kon verliezen, was woensdag onderwerp van de rechtszitting.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Openbaar Ministerie / Openbaar Ministerie

In de auto wordt door de politie een grote tank lachgas gevonden. De bestuurder, een 26-jarige man uit Driebergen, zegt dat hij niet weet hoe die daar komt. Of van wie die is. Misschien van zijn (toenmalige) vriendin, die als bijrijder in de auto zat. Zij had het wel gebruikt, zegt hij, en gaf toen een ruk aan zijn arm waardoor het mis ging. Maar de ex-vriendin zegt juist dat de bestuurder tijdens het rijden twee ballonnen met lachgas had genomen. Hij raakte versuft en is daardoor van de weg gereden.

Het blijft echter het ene woord tegen het andere, omdat gebruik van lachgas in bloedonderzoek niet meetbaar is. En dat tijdens de rit nog nieuw lachgas werd besteld per app... Dat was ook omdat zijn bijrijder dat deed, zegt hij, op zijn telefoon. Hij kende het contact niet. Waarom die dan op zijn vriendin reageerde met "1 min bro" blijft een vraag.

Ernstige gevolgen

Hoe dan ook staat volgens de officier van justitie wel vast dat de bestuurder niet goed heeft opgelet en met een te hoge snelheid voor de situatie ter plaatse heeft gereden. Hij is om wat voor reden dan ook de controle verloren en heeft daardoor een ongeluk veroorzaakt. Een ongeluk dat voor zijn vriendin ernstige gevolgen heeft gehad. Ze had geen gordel gedragen en was door de klap bekneld komen te zitten tussen de stoel en het dashboard. Haar rug, been en hand waren gebroken.

Het Openbaar Ministerie heeft aan de rechtbank gevraagd om conform de oriƫntatiepunten een werkstraf van 120 uur op te leggen. Daarnaast zou de verdachte een voorwaardelijke rijontzegging voor de duur van 6 maanden moeten krijgen met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank doet over twee weken schriftelijk uitspraak.