OM eist gevangenisstraffen tegen geldkoeriers
Twee boers in een VW Polo op een heerlijk warme dag in juli 2020 onderweg op de A2 van Utrecht naar Amsterdam. Na een stopteken voor een verkeerscontrole gaat de bestuurder er met hoge snelheid vandoor. Wanneer de auto na een achtervolging tot stilstand wordt gebracht ontdekt de politie twee grote boodschappentassen met in totaal 1 miljoen euro. Voor de rechtbank Rotterdam eiste het OM vrijdagmiddag gevangenisstraffen van 36 maanden tegen de geldkoeriers. Beiden zitten sinds hun aanhouding in voorlopige hechtenis.
De jongste van 21 jaar uit Rotterdam moet volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket nog vier weken extra naar de gevangenis, omdat hij een reeks ernstige verkeersovertredingen beging. Hij was de bestuurder van de Polo en schond opzettelijk op een ernstige manier de verkeersregels. Van doelbewust linksom over een rotonde tot gevaarlijk hoge snelheden midden op de weg, waardoor andere weggebruikers in de berm belandden.
De achtervolging eindigde tegen een politieauto, die daarbij forse schade - meer dan 6600 euro - heeft opgelopen. Bovendien eiste de officier zes maanden ontzegging van de rijbevoegdheid en verbeurdverklaring van de auto.
Ook moet een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken ten uitvoer worden gelegd. De jonge man was in nog geen drie jaar acht keer bij politie en justitie in beeld gekomen vanwege drugsmisdrijven. Zijn oudere broer (24) uit Schiedam heeft ook een strafblad en is eerder in beeld gekomen vanwege een verdenking van witwassen. Een zaak die in 2018 wegens onvoldoende bewijs was geseponeerd.
Het bedrag van 1 miljoen moet verbeurd worden verklaard. Volgens de officier van justitie is het inkomen van de verdachten bij lange na niet voldoende om te verklaren dat zij zo’n groot bedrag tot hun beschikking hadden. Het geld was vermoedelijk misdaadgeld. Daarom zijn de broers aangeklaagd voor het witwassen van crimineel geld. Het OM kondigde ook de ontneming aan van onverklaarbare contante stortingen op de bankrekeningen van de broers.
Strafblad
De officier van justitie schetste de rechtbank de ernst van het witwassen als bedreiging voor de samenleving, wanneer grote sommen crimineel geld hun weg daarin vinden. De meeste criminelen willen simpelweg zo veel mogelijk geld verdienen en daar buiten het zicht van politie en justitie ongestoord van genieten, aldus de officier, die de boodschappentassen met geld plaatste tegen een achtergrond van georganiseerde misdaad.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.