OM wil 6 ton ontnemen bij verdachten die anabolen en illegale geneesmiddelen verkochten
Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam geëist dat drie verdachten 622.775 euro betalen aan de staat. Volgens berekeningen van de FIOD is dit het geld dat de verdachten hebben verdiend met hun internethandel in anabolen en illegale geneesmiddelen .
De drie verdachten werden op 8 november 2018 door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie jaar. Het gaat om een 65-jarige vader en zijn 34-jarige zoon uit Papendrecht en een 34-jarige man uit Alblasserdam. Ze werden veroordeeld voor medeplegen van overtreding van voorschriften gesteld bij de Geneesmiddelenwet, het handelen in strijd met de Opiumwet, gewoontewitwassen en valsheid in geschrift.
Berekening
Op de computer van de hoofdverdachte werden de inkomsten van de handel bijgehouden, aldus de officier op zitting: “Het OM acht het, gelet op de ontnemingsrapportage, aannemelijk dat de cijfers in de excel sheet “Financiën” welke gevonden zijn op de iMac computer op het woonadres van de hoofdverdachte de (minimale) omzet representeren verkregen met de handel in anabolen/geneesmiddelen.” De verdachten lieten zich cash of met bitcoins betalen. In de excel sheet is niet alleen de omzet opgenomen maar ook (voor een deel van de pleegperiode) de met de handel gerealiseerde winst, in totaal een bedrag van 622.775 euro. Dit is het bedrag dat de verdachten volgens het OM moeten betalen aan de staat.
‘Ontnemen wat verdachten niet toekomt’
De officier eiste voor de rechtbank dat de 2 hoofdverdachten per persoon 231.448,- euro betalen en de derde verdachte, die een kortere periode betrokken was bij de handel in anabolen/geneesmiddelen, 159.878,- euro. Dit omdat misdaad niet mag lonen. “Met het opleggen van een ontnemingsmaatregel wordt dan ook beoogd rechtsherstel te bewerkstelligen. Meer in het bijzonder gaat het daarbij om het herstel van de rechtmatige toestand, doordat aan de veroordeelde wordt ontnomen wat hem rechtens niet toekomt,” aldus de officier op zitting.
De rechtbank doet over zes weken uitspraak.