12 maanden geëist voor plaatsen nepbom en dreigbrief

Tegen een 46-jarige man is vandaag een celstraf van 12 maanden geeist, waarvan vier voorwaardelijk. De man wordt ervan verdacht een nepbom te hebben geplaatst bij een Joods restaurant in Amsterdam in januari van dit jaar. Ook zou hij een buurvrouw met de dood hebben bedreigd. 

In de nacht van 14 op 15 januari werd een nep-explosief aangetroffen in het portiek van restaurant HaCarmel. Het betrof een kartonnen doos met tape waar draden uitstaken en elektrische onderdelen opgeplakt waren. Nadat de explosievenopruimingsdienst van Defensie het object had onderzocht, is het pakket in beslag genomen en door de politie onderzocht. Op de doos werden vingerafdrukken gevonden en op de elektriciteitsdraden, tape en het gebruikte printplaatje DNA-sporen die matchen met het DNA-profiel van de verdachte. Door middel van een telefoontap, de analyse van verkeersgegevens en het opvragen van de IP-adressen van zijn inlogs bij Facebook is de verdachte getraceerd. Hij bleek te verblijven bij zijn vriendin in een woning om de hoek van het restaurant. Daar is hij op 14 mei 2020 aangehouden.

Vuilcontainer

De verdachte verklaarde dat hij in januari een doos die lange tijd bij zijn vriendin op het keukenkastje had gestaan bij het vuil heeft gezet. De klep van de ondergrondse container klemde dus heeft hij de doos naast de container gezet. Dat zou volgens hem verklaren hoe zijn sporen op de doos zijn terechtgekomen. De DNA-sporen op de draadjes en het elektrisch circuitje die zijn aangetroffen op en in de nepbom, kan hij niet goed verklaren. Een dergelijk circuitje, kan hij zich niet herinneren. Deze verklaring vindt geen steun in de verklaring van zijn vriendin, die de doos niet herkende. De verklaring vindt ook geen steun in de navraag die bij de gemeente is gedaan over storingsmeldingen bij de vuilcontainer. "Het door de verdachte geschetste scenario over het achterlaten van de doos bij de container, verklaart bovendien niet de uiterlijke overeenkomsten in gelaat, postuur en schoenen van de verdachte met de plaatser van het nep-explosief die op camerabeelden is te zien", aldus de officier van justitie vandaag op zititng.

Dreigbrief

In 2019 kreeg een overbuurvrouw van de  woniing waar de verdachte verbleef een dreigbrief . In de brief werd gedreigd dat ze levend zou verbranden als ze niet op haar woorden zou passen. Ook stond er “dood aan de Jodin” en “denk aan je zoon”. Op de brief en enveloppe stonden hakenkruizen. Naar de brief was in 2019 onderzoek gedaan, maar dat leidde niet tot identificatie van de dader. De brief was na het sluiten van het onderzoek naar de bedreiging vernietigd. Wel waren er foto’s van de brief bewaard en een DNA-mengprofiel dat op de brief was aangetroffen. Dit DNA-profel bleek in 2020 te matchen met dat van de verdachte. 

In de hoogte van zijn strafeis heeft de officie van justitie rekening gehouden met het gegeven dat de slachtoffers naar alle aannemelijkheid zijn uitgekozen om hun (vermeende) Joodse identiteit. De officier van justitie: "De verdachte heeft zich tegen dit restaurant gericht omdat het een joods restaurant was. De eigenaren en het personeel bewust angst willen aanjagen vanwege hun afkomst. Dat betekent dat het nep-explosief is geplaatst met de bedoeling een specifieke bevolkingsgroep te discrimineren om hun levensovertuiging, geloof of afkomst: Joden. Dat is strafverzwarend vanwege het motief van de verdachte, maar ook omdat een bedreiging op basis van geloof of afkomst extra hard aankomt."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.