In hoger beroep opnieuw 9 jaar cel geëist voor woningoverval Oosterwolde

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep opnieuw gevangenisstraffen van negen jaar geëist tegen een 21-jarige man uit Emmen en een 26-jarige man uit Assen. Het tweetal wordt onder meer verdacht van een gewelddadige woningoverval in Oosterwolde op 22 juni 2018.

De verdachten zouden diep in de nacht de woning van de slachtoffers binnen zijn gegaan en overvielen daar de hoogbejaarde bewoners in hun slaap. Het echtpaar werd ernstig mishandeld en een van de slachtoffers kreeg een mes op de keel. Vervolgens werden zij opgesloten in een kleine ruimte, terwijl de overvallers op zoek waren naar de kluissleutel. Verdachten zijn vervolgens met de auto van de bewoners en daarin de buitgemaakte goederen dwars door de garagedeur gereden om te ontsnappen.

Vonnis rechtbank

De rechtbank veroordeelde een van de verdachten tot een gevangenisstraf van negen jaar voor de woningoverval, woninginbraken en pogingen daartoe en mishandeling. De andere verdachte werd vrijgesproken van de woningoverval en kreeg een vierjarige celstraf opgelegd voor een aantal woninginbraken (en pogingen) en brandstichting. De rechtbank oordeelde dat het onderzoek onvoldoende blijk gaf van betrokkenheid van deze verdachte bij de woningoverval. Het OM had in eerste aanleg tegen beide verdachten een gevangenisstraf van negen jaar geëist en ging tegen de vrijspraak in hoger beroep. Ook stelden beide verdachten hoger beroep in.

Voorbereiding

De advocaat-generaal liet in hoger beroep weten zich niet te kunnen vinden in de overweging van de rechtbank en de ontkenning van verdachten. Uit het dossier blijkt dat de van de woningoverval vrijgesproken verdachte beschikte over daderkennis. Zijn signalement komt overeen met de compositietekeningen die op basis van verklaringen van de slachtoffers zijn gemaakt. Getuigen verklaarden beide verdachten de avond voor de overval meermalen door de straat te hebben zien lopen en verdachten ‘s nachts nabij de woning van de slachtoffers hebben zien staan. Wat het OM betreft wijst dit op een voorverkenning. WhatsApp-berichten in de telefoon van de Emmenaar lijken dit te bevestigen: “ben aan voorbereiden”. 

Alternatief scenario

Het alternatief scenario wat verdachte schetst, hij zou die avond na een autorit van drie kwartier rond 21:30 uur bij zijn ex-schoonouders zijn gearriveerd om te eten en zou na een uur met een griepje terug naar huis zijn gegaan, is wat het OM betreft ongeloofwaardig. Uit onderzoek naar de telefoon van verdachte blijkt dat deze zich rond 23:00 uur van Emmen naar Oosterwolde zou hebben begeven. Bovendien zou verdachte over de overval hebben opgeschept, zo blijkt uit de verklaring van een getuige. De rechtbank sloot die verklaring in de visie van het OM ten onrecht uit voor het bewijs. Wat het OM betreft is de verklaring gedetailleerd, consistent en betrouwbaar en staat vast dat beide verdachten bij de overval betrokken zijn geweest.

De advocaat-generaal (AG) benadrukte op zitting de ernst van de feiten. “Beide verdachten hebben op een afschuwelijke en niets ontziende wijze – vergezeld van veel geweld – geprobeerd geld afhandig te maken van het echtpaar en hen op te sluiten in de badkamer. Hoe haal je het in je hoofd om deze mensen op die leeftijd [red: destijds 90 en 88 jaar] zoiets aan te doen! [..] Het gevoel van veiligheid is hen ontnomen en heeft plaatsgemaakt voor gevoelens van onrust, angst en wantrouwen.”

Woninginbraken en brandstichting

Beide verdachten staan ook terecht voor diverse woninginbraken en pogingen daartoe. De inbraken zouden steeds voorafgegaan zijn door een voorverkenning en zoekslag via Maps. “Verdachten hebben op slinkse en geraffineerde wijze de locaties uitgekozen. Het bewust uitzoeken van woningen waarvan bewoners op dat moment van hun vakantie genieten, verdient absoluut geen schoonheidsprijs”, aldus de AG. Op 26 juli 2018 wordt tot tweemaal toe geprobeerd brand te stichten in een supermarkt in Emmen. De tweede poging slaagt en leidt tot schade aan de winkel. Ter plaatse wordt een aanzienlijke hoeveelheid DNA van de 21-jarige verdachte aangetroffen en wordt verdachte op camerabeelden herkend. De AG verwijt verdachte met de brandstichting “geheel onterecht het leven van de bewoners boven de supermarkt in de waagschaal te hebben gelegd”.


Het hof doet (naar verwachting) uitspraak op 27 juli.