OM eist 27 maanden tegen spil in hennepteelt en -handel
‘Geldelijk gewin, dat was de drijfveer van verdachte achter zijn actieve rol in de gehele hennepketen: telen, drogen, vervoeren en verkopen in het buitenland en opbrengsten incasseren.’ Dat zei de officier van justitie (OM) vandaag in zijn requisitoir in de rechtbank Overijssel te Zwolle. ‘Hij was geen klein schakeltje of onbenullige pion in dit proces, maar degene die aan de touwtjes trok en de lakens uitdeelde.’ Het OM eiste 27 maanden tegen de verdachte, een 43-jarige inwoner van Amsterdam.
Daarnaast zal het openbaar ministerie een procedure starten om de criminele verdiensten van de verdachte af te pakken. Verder moet de man, als het aan de officier van justitie ligt, schadevergoeding betalen aan de eigenaar van een woning. Deze woning werd door de man gehuurd en is beschadigd door het aanleggen van een hennepkwekerij
Volgens het OM was verdachte ‘de grote man’ bij het opzetten en exploiteren van hennepkwekerijen. Hij huurde locaties voor de hennepkwekerijen. Ook had hij de beschikking over de voorwerpen en de apparatuur om hennep te kunnen kweken, die hij op diverse locaties opsloeg. Verder stuurde hij de hennepplantverzorgers en de -knippers aan en verhandelde hij de geoogste en gedroogde hennep.
Start onderzoek
In een ander strafrechtelijk onderzoek kwam op enig moment de verdachte die vandaag terechtstond in beeld. Uit afgeluisterde telefoongesprekken kwam naar voren dat hij betrokken zou zijn bij het verplaatsen van grote, criminele geldbedragen. Dit was de directe aanleiding om het strafrechtelijk onderzoek Broomfield te starten in juli 2016. Gedurende dit onderzoek kwamen ook vermoedens naar voren dat verdachte betrokken was bij het telen, vervoeren en exporteren van hennep.
Hennepkwekerijen, opslagbox en bestelbusje
Versluierd taalgebruik, in gesprekken die door de politie zijn afgevangen via telefoontaps, laat weinig aan de fantasie over om te worden geplaatst in de context van het telen en verhandelen van hennep. Helemaal gezien de latere bevindingen rondom het aantreffen van hennepkwekerijen en hennep in een verborgen ruimte van een bestelbusje. Zo werd bijvoorbeeld via de tap beluisterd dat verdachte communiceerde over “langer worden”, “ze komen tot mijn rug” en “lichten die meer aangezet moeten worden.” En gerelateerd aan het transport: “De ezel komt het vandaag of morgen halen.”
Op basis van tapgesprekken kwam een woning in Amstelveen in beeld waar vermoedelijk een hennepkwekerij was. De politie heeft er vervolgens inderdaad beslag gelegd op 290 hennepplanten. Verder was er sprake van diefstal van elektriciteit en beschadiging van de woning. De woning werd gehuurd door verdachte.
In een straat in Bos en Lommer in Amsterdam bleek ook sprake te zijn van een hennepkwekerij, achter de minisupermarkt van verdachte: De politie ontving daarover informatie op basis van afgetapte gesprekken over water geven, voedingstoffen, vacuüm verpakken van spullen en afzuiging om stank te voorkomen. De politie heeft hier een hennepkwekerij met 254 planten aangetroffen, die was gesitueerd in de ruimte achter de winkel van verdachte. Ook hier was sprake van diefstal van elektriciteit.
Na aanhouding van de verdachte bij één van de hennepkwekerijen is in zijn auto een huurcontract aangetroffen voor twee adressen in Amsterdam. De politie heeft daar vervolgens een grote hennepkwekerij met 1420 planten aangetroffen. Ook bij deze hennepkwekerij was sprake van diefstal van elektriciteit.
In een andere ruimte lag een groot aantal voorwerpen om een hennepkwekerij te kunnen opzetten, zoals filters, lampen en klimaatbeheersers.
In het huis van verdachte in Amsterdam is een brief gevonden met informatie over het huren van een opslagbox. De politie heeft vervolgens in die box gekeken. Ook daar bleek een groot aantal voorwerpen te liggen om een hennepkwekerij op te kunnen zetten.
In totaal wordt de man dus in verband gebracht met drie hennepkwekerijen en twee opslagruimtes met spullen om hennepkwekerijen op te zetten.
Engeland
Gedurende het onderzoek is gebleken dat de hennep voor het buitenland, Engeland, bestemd was. Dit is het startpunt van onderzoek Rocklin.
Op basis van tapgesprekken en observatie stuitte de politie op een bestelbusje waarin vermoedelijk verdovende middelen getransporteerd werden naar het buitenland.
Toen de politie op 5 juli 2016 het busje stopzette, werd in een verborgen ruimte 40 gram hennep aangetroffen die in gesealde verhuisdozen zat. Het transport had bestemming Engeland.
Het ging om verhuisdozen van een bouwmarkt, die waren dicht getapet. Tijdens de doorzoeking van en in het bestelbusje is in het busje een ingenieus ontworpen en aangebrachte verborgen ruimte gevonden. Daarin stonden vijf kartonnen dozen en veertig plastic zakken, met daarin vermoedelijk hennep. Uit onderzoek door het Team Forensische Opsporing is gebleken dat de in beslag genomen 40 plastic zakken, elk inderdaad één kilogram henneptoppen bevatten.
Grote risico’s
Het internationaal verhandelen van hennep is schadelijk voor volksgezondheid en trekt allerlei vormen van criminaliteit aan, waaronder geweld en witwassen. Het telen van hennep brengt grote risico’s met zich mee vanwege brandgevaar en de kans op ripdeals. Ook leidt deze teelt tot verschillende vormen van overlast.
Met het huren van panden en het opzetten van de kwekerijen is verdachte in strafrechtelijke zin ook medeverantwoordelijk voor de strafbare feiten die hiermee (welhaast onvermijdelijk) gepaard gingen: de diefstal van stroom voor de belichting van de planten en beschadigingen om de kwekerij op te kunnen zetten.
Diefstal van stroom voor het telen van hennep is een grote schadepost die uiteindelijk terecht komt bij de normale burger.
De politie, het OM en lokaal bestuur vinden dat onwenselijk en treden hier hard tegen op.
Uitspraak
De rechtbank doet uitspraak over 14 dagen.