OM eist 3 jaar cel en TBS in hoger beroep uitbuiting echtpaar
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 3 jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 49-jarige man uit Nijmegen. De man wordt ervan verdacht gedurende een periode van zeven jaar een verstandelijk beperkt echtpaar te hebben uitgebuit.
Verdachte zou het echtpaar in de periode van 2010 tot begin 2018 onder meer door bedreiging en met geweld ertoe hebben bewogen hem in huis te laten. Het echtpaar zou op hun kosten boodschappen voor verdachte hebben gedaan. Daarnaast kookten zij voor verdachte, deden zijn was, verzorgden zijn hond en maakte verdachte gebruik van de OV-kaart van een van de slachtoffers. Het OM meent bovendien dat niets erop wijst dat verdachte, terwijl hij langdurig in hun woning verbleef, huur aan de slachtoffers betaalde.
Uit het onderzoek blijkt dat verdachte de slachtoffers voortdurend in de gaten hield en hun leven voor een groot deel bepaalde. Zo zouden de slachtoffers niet vrij geweest zijn te bepalen hoe zij hun tijd indeelden, met wie zij contact onderhielden en wie er in huis kwam. Uit getuigenverklaringen blijkt dat verdachte de echtgenoot zou hebben geslagen en dat hij beide slachtoffers door middel van agressief gedrag intimideerde, bijvoorbeeld wanneer hij zijn zin niet kreeg. Ook verwijt de advocaat-generaal verdachte meermaals een vuurwapen op het hoofd van de echtgenoot te hebben gezet.
In de visie van het OM heeft verdachte misbruik gemaakt van zijn overwicht op de kwetsbare slachtoffers en de angst die zij voor hem voelden, waardoor zij zich gedwongen voelden aan de wensen van verdachte te voldoen. “Verdachte heeft zijn wil opgelegd aan een heel gezin. Met desastreuze gevolgen. Zij moesten hun huis verkopen, hun enige kind is uit-huis geplaatst, zij raakten hun persoonlijke vrijheid kwijt en waren figuurlijk gevangen in de wensen, grillen en bevelen van verdachte”, aldus de advocaat-generaal in haar requisitoir.
Onderzoek wijst uit dat verdachte volledig toerekeningsvatbaar is maar dat wel sprake is van een persoonlijkheidsstoornis die een rol heeft gespeeld bij de feiten die verdachte ten laste worden gelegd. De rechtbank oordeelde kortgezegd dat de ernst van de feiten, in combinatie met de persoon van verdachte en de veiligheid van anderen het opleggen van de TBS-maatregel vereist. Verdachte werd dan ook in eerste aanleg tot een gevangenisstraf van 20 maanden en tbs met dwangverpleging veroordeeld. Het OM, wat in eerste aanleg een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging eiste, deelt die zienswijze in hoger beroep. Het OM en verdachte zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gegaan.
Het hof doet uitspraak op 24 juli om 14:00 uur.