12 jaar cel geëist tegen verdachte dodelijk steekincident Plein ’40-‘45

Het OM heeft vandaag een celstraf van 12 jaar geëist tegen een inmiddels 34-jarige man die ervan wordt verdacht op 2 juli 2019 op Plein ’40-’45 in Amsterdam Nieuw-West een 22-jarige man te hebben doodgestoken. Dit gebeurde overdag midden tussen winkelend publiek. Verdachte en slachtoffer, die de volgende dag in het ziekenhuis overleed, kenden elkaar.

Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat de toen 33-jarige verdachte en het 22-jarige slachtoffer een paar dagen eerder onder invloed van drank en lachgas ruzie hadden gehad. Die ruzie mondde uit in een vechtpartij waarbij de 22-jarige man de verdachte die vandaag op zitting stond in het gezicht zou hebben getrapt en de verdachte hierop een vinger in het oog van de 22-jarige man zou hebben gestoken.

Schroevendraaier

Een paar dagen later kwam de verdachte de 22-jarige man toevallig opnieuw tegen. Die 22-jarige man haalde een schroevendraaier tevoorschijn toen verdachte op hem af kwam lopen, maar geen van de getuigen heeft gezien dat hij daarmee daadwerkelijk stekende bewegingen maakte. De verdachte had toen kunnen weglopen, maar koos er in plaats daarvan voor om de sleutels van de snorfiets van de 22-jarige man weg te nemen zodat hij niet meer weg kon gaan.

Worsteling

Verschillende getuigen hebben verklaard dat de verdachte vervolgens een winkel binnenliep waar hij korte tijd later met een – zoals later bleek gestolen – vleesmes weer uit kwam en richting het slachtoffer rende. Er ontstond een hele korte worsteling waarbij de verdachte enkele bloedende schaafwonden opliep, terwijl het slachtoffer zeer ernstig gewond raakte. De volgende dag overleed het slachtoffer aan de gevolgen van een diepe en grote steekverwonding in zijn buik.

Nergens in het onderzoek is naar voren gekomen dat verdachte het met het slachtoffer had willen uitpraten, eerder in tegendeel. De verdachte wilde vergelding toen hij de 22-jarige man toevallig weer tegenkwam. “Vanwege een gekrenkte eer, een aangetast imago en een vernederend gevoel”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Eigenrichting

De verdachte heeft diverse keren aangegeven dat hij zich moest verdedigen en dat er dus sprake zou zijn geweest van een noodweersituatie. Het OM is het daar niet mee eens. De officier: “In deze zaak meent het OM dat van verdachte, een volwassen man van toen 33 jaar, wel kon en mocht worden verwacht dat hij zich aan de dreigende situatie onttrok die hij zelf in het leven had geroepen. In plaats daarvan heeft hij de bescherming van de overheid op meerdere momenten juist niet afgewacht maar is hij tot eigenrichting overgegaan.”

Naar het standpunt van het OM is er geen sprake geweest van een zelfverdedigingsactie maar van een aanval. “In de visie van het OM kan de handelwijze van verdachte in zijn geheel op geen andere manier gekwalificeerd worden dan als een doelbewuste en herhaalde aanval met dodelijk gevolg en kan hij zich dan ook niet met succes beroepen op noodweer danwel noodweerexces.”

Doodslag

De officier komt tot een forse strafeis van 12 jaar voor doodslag. Daarbij heeft ze meegewogen dat de verdachte niet in een opwelling heeft gehandeld maar het geweld bewust heeft opgezocht door zich in alle rust en op een ongelofelijk brutale manier te bewapenen met een net gestolen groot vleesmes.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.