Zes maanden cel geëist voor werknemers illegale sigarettenfabriek

Negen mannen van Poolse en Oekraïense afkomst werden in oktober 2019 aangehouden, terwijl zij aan het werk waren in een illegaal draaiende sigarettenfabriek in Stramproy. Dit was een van de 18 locaties waar door de FIOD en de Douane die week doorzoekingen werden verricht in een internationaal onderzoek naar accijnsfraude. Er werden in totaal 17 verdachten aangehouden, waaronder de vijf hoofdverdachten. Vandaag moesten negen werknemers zich verantwoorden voor de rechtbank te Zwolle. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt hen het voorhanden hebben van illegale tabak in een groots opgezette productielijn.

Op een verdachte na hebben bijna alle verdachten bekend te hebben geweten dat zij werkten in een illegaal opgezette fabriek. Zij werden dagelijks vervoerd in een geblindeerd busje vanaf een georganiseerd verblijf en hadden geen idee op welke locatie zij werkten en verbleven. Een op schrift gestelde arbeidsovereenkomst hadden zij niet maar zij verdienden er goed aan, aldus het OM. In de fabriek werden meerdere sigarettenmerken nagemaakt. De professionaliteit van de fabriek was volgens de officier duidelijk niet wat je mag verwachten van een productielijn van zulke gerenommeerde merken.

In de fabriek in Stramproy werden ca. 5.000.000 sigaretten van de merken Marlboro en Jin Ling aangetroffen en er lag ruim 4000 kg rooktabak klaar om verwerkt te worden. Rooktabak valt onder de wet op de accijns en er rust dus accijns op. Op de nagemaakte doosjes sigaretten zat geen accijnszegel. Ook de locatie had niet de benodigde accijnsvergunning.

Ernst accijnsfraude en gevaren volksgezondheid

“Het straffen van accijnsfraude is om meerdere redenen relevant. De belangrijkste is de generaal preventieve werking die van straffen uitgaat. We zien een toename van illegale sigarettenfabrieken in Nederland die mede is ingegeven door strenge handhaving en hoge straffen in ons omringende landen, dus die generaal preventieve werking is zeker in deze zaken van belang. Voor al deze in het buitenland verblijvende verdachten wil ik zeggen: kom hier niet terug om hetzelfde nog eens te doen. We zitten er bovenop en de straffen zijn hoog,“ aldus de officier.

Accijnsfraude veroorzaakt zeer grote financiële schade doordat accijns en andere belasting niet worden afgedragen. Voor de Europese Unie wordt de schade aan gederfde accijnsinkomsten op zo’n tien miljard euro geschat.  Naast financiële redenen zijn er volgens de officier ook belangrijke redenen die samenhangen met de gevaren voor de volksgezondheid. Zo benoemt zij het effect op het anti-rookbeleid in Nederland en de gevaren die direct samen kunnen hangen met het roken van de gesmokkelde en illegaal geproduceerde sigaretten. Uit onderzoek is gebleken dat deze vaak veel meer schadelijke stoffen bevatten en bovendien onttrekken illegale sigaretten zich aan controle daarop. Tot slot benoemt de officier dat deze vorm van criminaliteit enorm winstgevend blijkt te zijn. De winstmarges liggen volgens haar vele malen hoger dan die van harddrugs.  

Strafeis

Verdachten zijn volgens de officier gezonde heren die een rondzwervend bestaan leiden en hier en daar wat klusjes doen. Ze hebben er allemaal voor gekozen om mondeling noch schriftelijk een andere toelichting te geven. Een strafeis van 6 maanden voor acht van de negen verdachten vindt de officier hier dan ook op zijn plaats. De zaak tegen de negende verdachte is aangehouden tot 29 juni.

De rechtbank doet op 25 juni uitspraak.