In hoger beroep forse celstraf geëist voor gekloonde modems
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, geëist tegen een man die er van wordt verdacht honderden illegale modems te hebben gekloond en verkocht. Daarnaast is een schadevergoedingsmaatregel van €10.600,= geëist als tegemoetkoming voor de schade die VodafoneZiggo door het klonen van die modems heeft geleden. Met de gekloonde modems konden de gebruikers na een eenmalige betaling gratis gebruik maken van Internet via VodafoneZiggo.
Onderzoek
Het onderzoek naar de gekloonde modems startte in mei 2017. Dat gebeurde nadat er informatie uit Canada was gekomen, waar daadwerkelijk gekloonde modems waren ingezet in een ondergronds netwerk. Via het Nationaal Cyber Security Centrum werd de informatie uit Canada doorgegeven aan de provider. De man wordt verdacht van computervredebreuk/hacking, het voorhanden hebben van zogenoemde malware, deelname aan een criminele organisatie, oplichting van een telecommunicatiedienst en witwassen.
Gekloonde modems
In deze zaak ging het om het grootschalig overnemen van gegevens van modems van onschuldige klanten van een internetprovider. De identiteit van hun modems werd gekopieerd. Die gekopieerde identiteit werd door de verdachte overgezet op modems die ze leverde aan mensen die aan de verdachte betaalden. De afnemers konden dan, voor een eenmalig bedrag van zo’n € 150 per modem, gratis internetten zolang de betalende klant zijn abonnement hield. Verdachte wordt ervan verdacht minimaal 200 modems te hebben gekloond en verkocht. De modems betrok hij van een monteur van Ziggo en bij het aansluiten werd hij geholpen door iemand die namens Ziggo Internet, telefonie en telefonie aansloot.
Veroordeling
Verdachte werd in eerste aanleg door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk, en een taakstraf van 180 uur. Het Openbaar Ministerie ging hiertegen in hoger beroep onder andere omdat de opgelegde straf geen recht doet aan de ernst van de feiten. Verdachte heeft door het plegen van deze feiten niet alleen VodafoneZiggo benadeeld, nu de afnemers van de modems geen abonnementskosten betaalden, maar verdachte heeft hiermee ook de integriteit van het Internet in gevaar gebracht.
De medeverdachten van verdachte zijn door de rechtbank veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen en taakstraffen. Het OM is in deze zaken niet in hoger beroep gegaan, omdat de rol van deze verdachten veel kleiner was dan die van de verdachte die vandaag terechtstond.
Internetveiligheid
Het OM neemt om verschillende redenen de zaak hoog op. Niet alleen om dat er sprake is van diefstal van modems en internetgebruik, maar ook omdat de integriteit van het Internet hierdoor wordt aangetast. Gekloonde modems kunnen worden gebruikt door internetcriminelen die daarmee hun anonimiteit kunnen waarborgen. Daarnaast is er een risico dat bij het verwijderen van de gekloonde modems ook de legale gebruikers hun Internet verliezen. Dit heeft VodafoneZiggo tot nog toe weten te voorkomen. Gekloonde modems kunnen ook worden gebruikt om kwaadaardige aanvallen op andere bedrijven uit te voeren of persoonlijke informatie van derden te achterhalen.