"Crimineel vermogen betaal je terug"
Politie en Openbaar Ministerie kondigden onlangs aan voortaan actief opsporingscommunicatie in te zetten om crimineel vermogen te achterhalen. Waarom gebeurt dit ook al weer ? De afpakofficier licht toe.
"Het belangrijkste motief voor bijna alle criminelen is het verkrijgen van veel geld en spullen. Daarom handelen ze in drugs, plegen ze overvallen of betalen ze geen belasting. Naast het opleggen van een gevangenisstraf kan een rechter een crimineel verplichten tot terugbetaling van het criminele - dus onterecht verkregen - geld. Daarmee raak je criminelen waar het echt zeer doet: in hun portemonnee. En we willen uiteraard ook voorkomen dat crimineel verdiend geld gebruikt wordt om nieuwe strafbare feiten mee te plegen. Denk aan de investering in een nieuwe partij verdovende middelen of het laten liquideren van een concurrent."
Hoe ziet de inzet van opsporingscommunicatie in de praktijk eruit ?
"Politie en OM in Brabant vragen voortaan bij specifieke zaken ook naar het financiële aspect van een misdrijf. Weet u waar het geld is dat bijvoorbeeld met een drugslab of dumping is verdiend? Daarnaast zijn er veroordeelde criminelen die na uitspraak van de rechter nog vele miljoenen euro’s moeten betalen aan de Nederlandse staat. Zij houden geld en spullen vaak met ingewikkelde constructies verborgen. Dat is maatschappelijk onaanvaardbaar en daarom vragen wij het publiek naar informatie die naar dit oneerlijk verdiende geld kan leiden."
Gaat dat niet wat ver? Die vraag stelden verschillende advocaten en rechtsdeskundigen onlangs.
"Wij doen dit niet zomaar en ook niet lichtzinnig. Het gaat om grote bedragen. Denk aan vele honderdduizenden, soms miljoenen euro’s. Dit geld komt de criminelen niet toe. Deze criminelen hebben alle kans gehad om dit geld terug te betalen. We zetten opsporingscommunicatie in op basis van aangepaste regelgeving uit december 2017, hierbij is ook gekeken naar privacy-belangen en proportionaliteit. Wij hebben de mogelijkheid om naam en toenaam van de crimineel te tonen inclusief het bedrag dat deze persoon nog moet betalen. En dit doen we niet als iemand nog bijvoorbeeld tienduizend euro moet betalen. Dat staat niet in verhouding."
Bij welke zaak vragen jullie nu als eerste de hulp van het publiek?
"In oktober werd in Den Dungen een levensgevaarlijk drugslab ontdekt in een tuincentrum. Hier is een man omgekomen en is volgens schattingen van de politie meer dan 10 miljoen euro verdiend aan drugsgeld. Wij vragen naar informatie over de organisatie achter het lab, en nu dus ook naar tips die naar het drugsgeld kunnen leiden."
Hoe kunnen mensen melden ?
"Dat kan via de opsporingstiplijn 0800-6070 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Het is daarnaast ook mogelijk informatie door te geven via het anonieme tipformulier op www.meldmisdaadanoniem.nl."