OM eist gevangenisstraffen na vondst amfetaminelab in Nijmegen

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft gevangenisstraffen van 9 maanden tot 4 jaar geëist tegen vijf mannen in de leeftijd van 28 tot en met 57 jaar uit Tiel, Nijmegen en Rotterdam. Zij worden onder meer verdacht van betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs in een drugslab aan de Kerkenbos in Nijmegen. Het amfetaminelab werd vorig jaar januari ontdekt. Bij de inval werden op twee etages een groot aantal jerrycans met chemicaliën, vaten, kuipen, emmers, tonnen en apparatuur gevonden bestemd voor de productie van amfetamine.

Volgens de officier van justitie hebben drie verdachten, een 28-jarige man uit Tiel, een 36-jarige man uit Tiel en een 57-jarige man uit Nijmegen, een belangrijke rol gespeeld. Het OM acht wettig en overtuigend bewezen dat zij tussen september 2017 en januari 2019 een criminele organisatie hebben gevormd met de productie van amfetamine in het lab in Nijmegen als doel.

Het OM verwijt de 57-jarige man daarnaast dat hij een verboden imitatievuurwapen en een verboden mes voorhanden heeft gehad.

Volgens het OM heeft de 28-jarige man zich ook schuldig gemaakt aan de bewerking en verwerking van MDMA (XTC) in een woning aan het Achterveld in Tiel. Dat zou zijn gebeurd van januari tot en met maart 2018. De 28-jarige man wordt ook  verweten dat hij in totaal ongeveer 900 gram MDMA aanwezig heeft gehad in de woning. Voor een 30-jarige man uit Rotterdam acht het OM wettig en overtuigend bewezen dat hij enkel betrokken is geweest bij de verwerking en bewerking van de MDMA.

De 57-jarige man heeft zich volgens het OM daarnaast schuldig gemaakt aan het dumpen van drugsafval op 3 augustus 2018 in Ressen. Dit heeft hij volgens het OM samen gedaan met de 49-jarige man uit Nijmegen. Het betrof een vat van 600 liter met afvalstoffen die vrij zijn gekomen bij de productie van amfetamine.

De officier van justitie eist voor de 28-jarige man een celstraf van 4 jaar, voor de 36-jarige man een straf van 3 jaar en ook voor de 57-jarige man een straf van 3 jaar, voor de 49-jarige 9 maanden en de 30-jarige man hoorde tot slot een straf van 1 jaar tegen zich eisen. De rechtbank in Arnhem doet over drie weken uitspraak.