Eis: 3 jaar cel en geldboete na vondst duizenden kilo’s precursoren

"Hij is hardleers, want trekt geen enkele lering uit zijn eerdere gevangenisstraffen voor overtreding van de Opiumwet. Hij heeft enkel voor ogen snel grof geld te verdienen door zich in te laten met de onderwereld van drugsproductie, ten koste van de maatschappij." Zo omschreef de officier van justitie van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) vanmiddag voor de rechtbank Oost-Brabant een 50-jarige verdachte uit de Gelderse gemeente Maasdriel. Het OM vorderde tegen de man een celstraf van drie jaren en een geldboete van 20.000 euro. Tevens eiste het OM verbeurdverklaring van zijn vrachtauto.

Gevangenisstraf én forse geldboete

Het OM verdenkt de man van het plegen van voorbereidingshandelingen voor de productie van synthetische harddrugs tussen 1 mei en 11 juli 2018 en van het besturen van een motorrijtuig in april en mei 2019, terwijl zijn rijbewijs al in 2015 ongeldig was verklaard. De vrachtauto is volgens het OM gebruikt voor het plegen van de voorbereidingshandelingen die in strijd zijn met de Opiumwet. Volgens het OM heeft de man duizenden kilo’s precursoren voorhanden gehad in een door hem gehuurde loods. Dit zijn grondstoffen voor de productie van synthetische drugs.

"Het OM hecht waarde aan oplegging van een forse geldboete bovenop de gevangenisstraf om hem van herhaling van zijn criminele activiteiten in de toekomst te weerhouden. Verdachte deed het voor het snelle en vele geld en moet het dus ook in zijn portemonnee voelen."

Start onderzoek

Het onderzoek naar verdachte is gestart toen de Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst (FIOD), bij de uitvoering van een rechtshulpverzoek in een ander onderzoek (naar sigarettensmokkel),

bij een loodsen-complex in een dorp in de Gelderse gemeente Maasdriel uitkwam en van de verhuurder begreep dat in een andere loods verdachte goederen zouden staan. De betreffende loods werd gehuurd door de verdachte uit de gemeente Maasdriel die vandaag terechtstond.

Loods met duizenden kilo’s precursoren

Na opening van de betreffende loods op 11 juli 2018 zagen de medewerkers van de FIOD een vrachtwagen gevuld met vaten, kartonnen dozen en zakken. Zij roken een indringende chemische geur, waarna onder leiding van de officier van justitie de loods werd doorzocht. Er werd een aanzienlijke hoeveelheid chemicaliën aangetroffen, die na bemonstering en onderzoek door het NFI bleek te bestaan uit precursoren voor de productie van (meth)amfetamine en MDMA: 3.600 kilo bevattende APAA, 1.984 kilo bevattende methylester van PMK-glycidezuur, 1.125 kilo bevattende een zout van PMK-glycidezuur en 350 kilo bevattende een zout van BMK-glycidezuur.

Van deze aangetroffen 3950 kilo aan BMK-precursoren kon ongeveer 3950 kilo amfetamine (sulfaat/pasta) worden vervaardigd. Van de aangetroffen 3.109 kilo aan PMK-precursoren kon ongeveer 1.500 kilo MDMA (HCl zout) vervaardigd worden, waaruit nagenoeg 10 miljoen tabletten MDMA konden worden gemaakt.

De officier van justitie: "Gelet op wat in de door verdachte gehuurde loods werd aangetroffen, was de situatie gereed om te gaan produceren. Op hulpchemicaliën als zoutzuur, mierenzuur of fosforzuur na, stond alles klaar voor de productie."

De inbeslaggenomen partij heeft een straatwaarde van ruim 70 miljoen euro. "Dit zegt iets over de rol van verdachte binnen de drugswereld en over zijn eigen beoogd financieel gewin", aldus de officier van justitie op zitting.

Zware ondermijnende criminaliteit

De productie en handel van drugs gaan gepaard met (zware) ondermijnende criminaliteit, gevaar voor de omgeving en milieuschade. Drugscriminaliteit is ondermijnend omdat de onderwereld en bovenwereld samensmelten en de bovenwereld in de greep komt van criminelen. Dat is onwenselijk en wordt keihard aangepakt en bestreden door onder meer politie en justitie. Het gebruik van drugs heeft ook nadelige maatschappelijke gevolgen, zoals gezondheidsschade voor gebruikers.

De officier van justitie vanmiddag ter zitting: "De bijdrage van verdachte, het voorhanden hebben van de precursoren, was een onmisbare schakel in het productieproces. Bovendien zijn er weinig productielocaties waar dergelijke forse hoeveelheden worden aangetroffen."

Uitspraak

De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op maandag 10 februari om 13.00 uur.