Voetbalgeweld bij ADO-Feyenoord: werkstraffen geëist
Alleen het vermoeden dat er twee Feyenoord-supporters in het thuisvak van ADO zaten, was in februari 2017 genoeg aanleiding voor een explosie van geweld. Een groep ADO-hooligans trok onderlangs door het stadion, vernielde een hek, deelde klappen uit, smeet met een kliko, planken en buizen. Uiteindelijk bleek één van de vermeende Feyenoord-supporters overigens gewoon een ADO-fan. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag taakstraffen tegen plegers van het zwaarste geweld.
Het leek twee neven een leuk idee: de wedstrijd ADO - Feyenoord bekijken in het Kyocera Stadion op 19 februari 2017. Een van hen was ADO-fan, de ander Feyenoorder. Dat zou vast een gezellige sportieve namiddag worden.
Helaas voor de ADO-supporters lieten de prestaties van hun club al enige tijd te wensen over. Toen scoorde Feyenoord in de 62e minuut ook nog eens het enige doelpunt van de wedstrijd. De Feyenoord-neef kon een uiting van vreugde niet onderdrukken, waarop meteen alle koppen in het vak dezelfde kant op draaiden. Vanaf dat moment liep het snel uit de hand.
Supporters van de tribune verjaagd
De twee neven werden door meerdere ADO-supporters benaderd. De teksten waren al niet mals: "Hé, vuile pleuris-Feyenoorder. Je moet opkankeren hier! Opkankeren, en snel nou!" Vervolgens werden de mannen opgepakt en hardhandig van de tribune verwijderd.
Ondertussen had aan de andere kant van het stadion de harde kern van ADO in de gaten gekregen dat er iets loos was. Een groep van 100 tot 150 man stroomde van de tribune en brak in de rondgang onder de tribunes het hek open dat groepen van elkaar moest scheiden.
Politie aangevallen
De twee mannen van de tribune waren beneden opgevangen door de Voetbaleenheid van de politie. Die kwamen nu oog in oog te staan met de relschoppers, in een poging de twee te beschermen. Er werden klappen en trappen uitgedeeld, iemand gooide met een kliko, en een marktkraampje werd gesloopt om met de planken en stalen buizen te kunnen smijten.
Verslagen van de betrokken politiemensen zijn helder. "Er was een voelbare haat", vatte de officier van justitie het op zitting samen. "Het was grimmig, chaotisch en voor meerdere politiemensen levensbedreigend." De agenten stonden op het punt hun wapens te trekken, maar konden net op tijd worden ontzet door de ME.
Strafeisen
"De verdachten hebben een spoor van vernielingen aangericht", zei de officier van justitie. "Het was een aanval op de eigen club, op de politie en - achter bleek - ook nog eens op een eigen supporter. Deze verdachten noemen zich supporter, maar een supporter is iemand die zijn club steunt, niet aanvalt."
Tegen de man die de klikobak gooide , een 34-jarige Rijswijker, eiste het OM een taakstraf van 220 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Twee verdachten (37 uit Leidschendam en 44 uit Den Haag) die de supporters op de tribune aanvielen, zouden een taakstraf van 130 en 57 uur moeten krijgen. Drie Hagenaars (25, 26 en 28) zouden een werkstraf van 171 uur moeten krijgen voor geweld tegen agenten, stewards en de supporters. Een Hagenaar van 37 krijgt het OM betreft 190 uur voor geweldpleging, waarbij hij ook een brandende fakkel gooide. Een 35-jarige Hagenaar ten slotte zou moeten worden vrijgesproken. De rechtbank doet over drie weken, op 13 februari, uitspraak.
Op een eerdere zitting werden al verdachten veroordeeld die geweld hadden gebruikt tegen goederen.
Tijdsverloop
Het is inmiddels bijna drie jaar geleden dat de ongeregeldheden plaatsvonden. Weliswaar is de zaak in september 2017 al aangemeld om op zitting te worden ingepland, maar dat is om verschillende redenen niet eerder gelukt. Bij een overschrijding van de redelijke termijn waarop een zaak wordt afgedaan, zou volgens de Hoge Raad 10 procent strafkorting moeten worden toegepast.
"Maar de planning van zaken is niet iets wat een officier van justitie in zijn eentje doet", zei de aanklager op zitting. "We zijn daar gezamenlijk verantwoordelijk voor. Dus als daar iets mis gaat - en ik vind dat hier dingen mis zijn gegaan - dan is dat een gezamenlijke verantwoordelijkheid." Om die reden heeft het Openbaar Ministerie in zijn strafeisen een strafkorting van 5 procent toegepast.