Strafeisen tot 9 jaar met 20.000 euro boete voor invoer 1136 kilo cocaïne in avocado-transport
Een flinke partij cocaïne in sporttassen verstopt onder pallets met avocado’s is, op 9 november 2018 in een zeecontainer afkomstig uit Colombia in de haven van Antwerpen, onderschept. In totaal ging het om 1136 kilo cocaïne, in 33 sporttassen verpakt, met bestemming Nederland. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) eiste zojuist voor de rechtbank Oost-Brabant in ’s-Hertogenbosch tegen een 24-jarige man uit Den Haag en een 24-jarige man uit Delft gevangenisstraffen van 5 jaar plus een geldboete van 10.000 euro. Tegen een 64-jarige man uit Nieuwkoop en een 29-jarige man uit Delft eiste het OM respectievelijk 9 en 8 jaar gevangenisstraf plus een geldboete van 20.000 euro.
De vier verdachten is de invoer in Nederland van de cocaïne en het plegen van voorbereidingshandelingen daartoe ten laste gelegd tussen 1 en 13 november 2018. Volgens het OM is komen vast te staan dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan het medeplegen van de voorbereiding, bevordering en de daadwerkelijke invoer van cocaïne in Nederland, dus overtreding van de Opiumwet. De officier van justitie in zijn requisitoir vanmiddag: "Verdachten hebben voorwerpen of goederen binnen het grondgebied van Nederland gebracht waarin cocaïne verpakt of geborgen was. Ook hebben zij handelingen verricht gericht op verder vervoer, opslag, aflevering, ontvangst of overdracht van de binnen Nederland gebrachte cocaïne en de voorwerpen en goederen waarin die cocaïne verpakt of geborgen was."
Strafblad
Volgens de officier van justitie toonden de verdachten geen inzicht in de gevolgen en ernst van hun handelen. Op het strafblad van de Hagenaar prijkt een eerdere forse werkstraf wegens overtreding van de Opiumwet. Voor de verdachte uit de gemeente Nieuwkoop geldt dat hij reeds meermalen is veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het overtreden van de Opiumwet, zowel in binnen- en buitenland.
Intensieve samenwerking verdachten
Uit door de politie afgeluisterde gesprekken is gebleken dat de verdachten op de hoogte waren van de komst van de zeecontainer met cocaïne. Bovendien maakten zij gebruik van PGP-toestellen, die voornamelijk in het criminele milieu worden gebruikt om onderling afgeschermd van de autoriteiten te kunnen communiceren. Ook hadden zij een busje gehuurd voor het verdere transport van de cocaïne Nederland in. De officier van justitie sprak op zitting over een intensieve samenwerking tussen de verdachten waarbij de verdachten op ervoor zorgden dat zij bij de overdracht van de cocaïne dan wel in de directe omgeving daarvan waren.
Gecontroleerde aflevering
Na het aantreffen en onderscheppen van de cocaïne op 9 november 2018, werd door de Belgische Douane in overleg met de Nederlandse autoriteiten besloten tot een gecontroleerde aflevering. De container werd voorzien van een baken, camera en apparatuur voor het maken van geluidsopnamen. Een hoeveelheid van 110 gram cocaïne werd in de container achtergelaten en de container werd vervolgens in overleg tussen de Belgische en de Nederlandse autoriteiten vrijgegeven voor aflevering.
Gevolgd werd, onder meer via telefoontaps, hoe de eigenaar van het transportbedrijf de chauffeur van een witte vrachtwagen van de route liet afwijken door hem in de richting van een loods in Nieuwkoop te sturen. Na wat omzwervingen arriveerde het transport met de zeecontainer bij de loods.
Toen verdachten de zeecontainer doorzochten en ontdekten dat de sporttassen niet aanwezig waren, werd de chauffeur gemaand weg te gaan en vluchtten ook zijzelf in paniek weg.
Hierop zijn de verdachten aangehouden door de politie.
Onmisbare schakel in internationale drugshandel
De verdachten hebben zich volgens het OM begeven op het terrein van grootschalige internationale handel in verdovende middelen. Hun bijdrage daaraan is, zo meent de officier van justitie, een onmisbare schakel in de instandhouding van het illegale circuit van de handel in harddrugs.
Algemeen bekend is dat de handel in cocaïne gepaard gaat met zware criminaliteit. Daarnaast heeft het gebruik van cocaïne ook nadelige maatschappelijke gevolgen, zoals gezondheidsschade voor gebruikers.
De officier op zitting: “De verdachten hebben hiervoor kennelijk geen oog gehad en waren in hun handelen slechts uit op financieel gewin. Dit rekent het OM de verdachten zwaar aan.” Het OM acht het dan ook gepast forse onvoorwaardelijke gevangenisstraffen te eisen met geldboetes, gezien het beoogde flinke eigen financiële gewin van verdachten ten koste van maatschappelijke belangen.
Uitspraak
De rechtbank doet uitspraak op 20 januari 2020 om 13.00 uur.