Gevangenisstraffen geëist voor een een-tweetje van bijna 1 miljoen
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Amsterdam gevangenisstraffen tot 14 maanden – waarvan 4 maanden voorwaardelijk – geëist tegen twee mannen van 57 en 71 jaar uit Zuid-Holland wegens valsheid in geschrifte en witwassen. “De twee verdachten hebben jarenlang een valse facturenstroom opgetuigd met als doel hun strafbare handelingen administratief af te dekken”, aldus de officier op zitting.
Valse facturen
Het OM vindt dat de verdachten jarenlang samen verkeerd hebben gehandeld. Een van de hoofdverdachte was directeur bij een stichting die trainingen aanbiedt ter bevordering van de luchtveiligheid. Deze stichting was een grote klant van de andere hoofdverdachte, de directeur van een drukkerij. Volgens de officier hebben zij samen een opzetje bedacht, waarbij vanuit de stichting op basis van valse facturen geld werd betaald aan de drukkerij, zonder dat de stichting dit wist. Naar de overtuiging van het OM zijn deze facturen vals omdat de producten en diensten in zijn geheel nooit door de drukkerij zijn geleverd. De twee mannen hebben dit ook bekend. Van het gespaarde geld werden aandelen gekocht voor een vastgoedproject dat een hippisch park zou gaan ontwikkelen. In totaal zou het gaan om een bedrag van minimaal 600.000 euro. Ook zou de drukkerij steekpenningen hebben betaald aan zijn medeverdachte, waar weer andere valse facturen voor zouden zijn gebruikt. Hiermee was een bedrag van vermoedelijk ruim 360.000 gemoeid. Een medeverdachte, een vrouw van 41 jaar en werkzaam binnen de drukkerij en later de eigenaar hiervan, zou vanaf het begin op de hoogte zijn van de afspraken tussen beide mannen over deze kickbacks en dit ook hebben voorgezet. Volgens de officier van justitie nam zij willens en wetens valse facturen in de bedrijfsadministratie op.
Management fee vergoeding
Tot slot zou de stichting geld aan de drukkerij hebben betaald voor niet geleverde management werkzaamheden. Ook hiervoor zijn vermoedelijk valse facturen gebruikt. De reden voor deze zogenaamde vergoeding was omdat bij de drukkerij een familielid van directeur van de stichting werkzaam was. De zwager moest als kennismigrant meer verdienen dan zijn functie rechtvaardigde, denkt het OM. De zogenaamde management fee vergoeding vulde het gat tussen het passende loon en het hogere loon dat hij nodig had als kennismigrant om zo in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning. Uit de aangetroffen facturen zou blijken dat het om een bedrag van ruim 81.000 euro ging.
Strafeis
Beide verdachten hebben zich jarenlang ten koste van de stichting verrijkt. Tegen de twee hoofdverdachten eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van 14 maanden – waarvan vier maanden voorwaardelijk – zodat verdachten niet in de verleiding komen opnieuw in de fout te gaan. De vrouw hoorde een werkstraf van 180 uur en een boete van 2.245 euro tegen zich eisen.