Blog Gerrit van der Burg over CVOM

Onderstaande blog van OM-collegevoorzitter Gerrit van der Burg is vandaag verschenen op het intranet van het Openbaar Ministerie. Na berichtgeving in de media, publiceert het OM deze tekst nu ook op OM.nl. Het blog verscheen naar aanleiding van een klacht over een hoofdofficier en diens terugtreden. Volgens het OM schetst deze tekst een genuanceerder beeld van de situatie dan de wijze waarop die in de media wordt weergegeven. Het College gaat nu verder niet inhoudelijk op de klacht in en wacht de klachtbehandeling af.

Beste collega’s,

Op 1 november is via ZoOM bekend gemaakt dat Charles Wiegant had besloten te stoppen als hoofdofficier bij het parket CVOM. Ook hebben we laten weten dat het College een klachtbrief heeft ontvangen vanuit het parket CVOM. Bij dat soort berichtgeving zoeken wij altijd een balans tussen transparante informatieverstrekking en bescherming van privacy van onze mensen. Dit bericht heeft diezelfde dag de media gehaald.

Het is voor mij duidelijk dat deze berichten veel vragen en soms heftige reacties bij jullie hebben losgemaakt. En kritiek richting het College. Waarvan ik blij ben dat jullie die ook met mij deelden. Er zijn ook verhalen ontstaan die schadelijk zijn voor betrokkenen. Daar baal ik van en ik wil graag meer tekst en uitleg geven. Uiteraard zonder daarbij vooruit te willen lopen op de inhoudelijke behandeling van de klacht, want die moet zorgvuldig en objectief verlopen. Ik erken en respecteer ieders zienswijze, en wanneer klachten terecht blijken te zijn en fouten zijn gemaakt, zullen we daarnaar handelen.

Charles is vorig jaar september begonnen bij de CVOM met de opdracht om de parketorganisatie naar een volgende ontwikkelfase te brengen. Na jaren van groei was de tijd daarvoor aangebroken. Over de aanpak en gevolgen is in het MT regelmatig gesproken met de intentie om op één lijn te komen. Dat is met vallen en opstaan gegaan.

Deze zomer hebben meerdere leidinggevenden van de CVOM het College geïnformeerd over onrust binnen het parket. Volgens hen was sprake van een onwerkbare verhouding tussen het DB en de rest van het MT. Ook de stijl van leidinggeven van de hoofdofficier werd aan de orde gesteld.

Rinus Otte heeft als portefeuillehouder namens het College daarna contact gehad met betrokkenen bij de CVOM, zoals de parketleiding, het MT, de OR, en een aantal  sectiehoofden. Ook heeft het College een adviseur vanuit het Parket Generaal beschikbaar gesteld om samen met alle betrokkenen te kijken hoe het parket tot betere en plezierige samenwerking zou kunnen komen. In ruim een maand tijd heeft zij gesproken met betrokken collega’s van parket CVOM.

Eind september zijn haar bevindingen besproken. De adviseur kwam tot de conclusie dat de samenwerking binnen het toenmalige MT inderdaad onder druk stond en dat leidinggevenden daar last van ondervonden, dat werd ook erkend. Er leek echter ook ruimte te zijn voor verbetering van de samenwerking. De bevindingen vormden geen reden voor het College om in te grijpen. Kort daarna is door de parketleiding (met akkoord van de OR) gevraagd of deze adviseur tijdelijk de rol van afdelingshoofd wilde waarnemen. Het besluit over de waarneming heeft geleid tot onrust binnen het parket. In overleg tussen parketleiding en de adviseur, luisterend naar de signalen binnen de CVOM, is dit besluit teruggedraaid.

Een aantal leidinggevenden diende vervolgens op 15 oktober een formele klacht in bij het College. Die klacht gaat over de manier van functioneren en omgangsvormen van de hoofdofficier, en tevens over de manier waarop het College heeft gereageerd op de geluiden over onrust binnen CVOM. Het College heeft een klachtencommissie aangesteld die de klacht in behandeling heeft. In die commissie zitten geen OM-ers.

Een deel van de klacht richt zich tegen een PG over de wijze waarop hij het Collegebesluit heeft verwoord tegenover medewerkers van de CVOM. Aangezien het College deze niet zelf in behandeling kan nemen, is deze overgedragen aan het ministerie van Justitie en Veiligheid voor verdere afhandeling.

Door alle dynamiek van de afgelopen maanden en de ingediende klacht, was het voor Charles persoonlijk niet meer mogelijk om door te gaan als hoofdofficier. Het College respecteert zijn besluit.

Naast een zorgvuldige klachtbehandeling (waarop ik niet kan anticiperen) is het  wenselijk dat Charles niet ‘op de bank zou komen te zitten’. We hebben hem daarom gevraagd om tijdelijk namens het OM mee te werken met collega’s van het LP, FP en PaG (en met andere organisaties als politie en FIOD) aan het opstellen van een operationeel plan van het nieuwe landelijke multidisciplinaire interventieteam ondermijning. Dit team wordt opgericht binnen de politie. Het plan moet binnen enkele maanden klaar zijn ten behoeve van de voorjaarsnota. Het gaat dus om tijdelijk werkzaamheden en niet om een vacaturevervulling.

Ondertussen wordt, afhankelijk van de uitkomst van de klachtbehandeling, samen met Charles gezocht naar een niet-leidinggevende, inhoudelijke functie die aansluit bij zijn kennis en vaardigheden.

En hoe gaat het nu met het CVOM? Jan Eland neemt voorlopig de functie van hoofdofficier parket CVOM waar. De primaire opdracht van Jan is om rust te brengen en duidelijk te krijgen wat er te doen staat binnen het CVOM, en welk (leiderschaps)profiel daarbij past. Daarna wordt de vacature voor hoofdofficier opengesteld.

Wij blijven als College ondertussen in nauw overleg met de OR van het parket  CVOM, en het DB over de situatie op het parket. Daarbij hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen: een parket CVOM waar het prettig werken is voor de collega’s die zich elke dag gedreven inzetten voor handhaving en rechtsstatelijkheid.

Groet,

Gerrit