Drie maanden celstraf geëist tegen asielzoekster voor valse aangifte mensenhandel
Deed de 29-jarige vrouw uit Guinee valse aangifte van seksuele uitbuiting om op die manier aan een verblijfsvergunning te komen? Op de zitting vandaag in de rechtbank Midden-Nederland bleef het bij een vermoeden; de vrouw is in de illegaliteit verdwenen. “Als zij misbruik heeft willen maken van de humanitaire regeling voor slachtoffers van mensenhandel, dan vinden we dit uiterst kwalijk”, aldus de officier van justitie.
De asielzoekster deed in augustus 2017 aangifte van mensenhandel. Ze zou van haar vrijheid zijn beroofd en seksueel uitgebuit. Ze zou hierbij letsel hebben opgelopen. Nadat ze was ontsnapt is ze direct naar de politie gegaan, zo verklaarde ze zelf. In het onderzoek is gebleken dat de vrouw niet de waarheid heeft gesproken. In de aangegeven periode van de uitbuiting is ze gezien met een andere vrouw, nadat ze boodschappen hadden gedaan. De arts die haar heeft onderzocht, heeft bovendien aangegeven dat de vrouw het letsel simuleert. Daarmee vond de officier van justitie bewezen dat de vrouw zich schuldig had gemaakt aan het doen van een valse aangifte.
De verdachte was niet aanwezig op de zitting; haar advocaat heeft zich teruggetrokken. Zodoende was het niet mogelijk te achterhalen of het motief van de vrouw gelegen was in het verkrijgen van een verblijfsvergunning. De IND, Immigratie- en Naturalisatiedienst, kan een verblijfsvergunning op humanitaire gronden, een zogenoemde B8 vergunning, verlenen aan slachtoffers van mensenhandel gedurende de looptijd van de strafzaak. Ook vervalt dan de Dublinclaim zodat de aangever niet terug hoeft naar het Europese land van binnenkomst en asiel kan aanvragen in het land waar de aangever verblijft.
In de afgelopen jaren was er een gigantische toename van B8 aangiften, zodanig dat het voor de politie niet meer te verwerken was. Veelal ging het om kansloze aangiften zonder enige opsporingsindicatie. Daarom is de regeling per 1 augustus 2019 aangepast. Binnen vier weken wordt besloten of de aangifte leidt tot een onderzoek en alleen als dat zo is, wordt de B8 vergunning verleend. Bovendien blijft de Dublinclaim van kracht en kan de aangever geen regulier asiel in Nederland aanvragen als dit niet het eerste land van binnenkomst in Europa is.
Met deze vervolging wil het Openbaar Ministerie aan de aangeefster in kwestie, maar ook aan de samenleving laten zien dat we een halt willen toeroepen aan het doen van valse aangiften om aan een verblijfsvergunning te komen. “Dit zijn voor de politie enorm tijdrovende klussen die ten koste gaan van de echte slachtoffers”, aldus de officier van justitie die een celstraf van drie maanden eiste. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.