Inbeslaggenomen designeritems op veilingsite aangeboden
Vanaf vandaag worden exclusieve designeritems zoals kleding, tassen en schoenen op de veilingsite BVA Auctions aangeboden. De items, die soms duizenden euro’s waard zijn, zijn door het Openbaar Ministerie in samenwerking met de politie en de FIOD inbeslaggenomen. Het veilen van de items betreft een pilot in Noord-Holland, de inbeslaggenomen items zijn afkomstig vanuit het hele land. Als de pilot een succes blijkt, kan deze landelijk ingevoerd worden.
Hoe gaat dit in zijn werk? Stel er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar een verdachte van drugshandel. De man heeft officieel geen werk maar leidt wel een luxe leven. Op een dag gaan de politie en FIOD de woning van de verdachte binnen om zijn huis te doorzoeken. Naast zijn dure auto en boot worden ook exclusieve designeritems inbeslaggenomen. De items komen in aanmerking om op de veilingsite aan te bieden. De opbrengst gaat naar de staatskas en wordt bijvoorbeeld gebruikt om slachtoffers van een misdrijf schadeloos te stellen of om het geld dat een veroordeelde van de rechter moet betalen veilig te stellen.
Het is niet nieuw dat inbeslaggenomen spullen verkocht worden op de veilingsite BVA Auctions. Dit gebeurt al jaren bij waardevolle goederen zoals auto’s en boten. Ook designeritems werden daar eerder verkocht, maar tussen andere producten waardoor ze minder opvielen.
Bij opsporingsinstanties was er bij doorzoekingen te weinig aandacht voor de inbeslagname van designerkleding, -schoenen en -tassen. Die aandacht is er nu wel. De opsporingsambtenaren van de politie en de FIOD worden speciaal getraind om dure designeritems te herkennen, zodat ze ook deze waardevolle items in beslag kunnen nemen tijdens een doorzoeking. De items worden vervolgens op echtheid onderzocht, getaxeerd en aangeboden op de veilingsite BVA Auctions.
Misdaad mag niet lonen, daarom worden deze exclusieve items afgepakt en geveild.
Met deze werkwijze wordt de verdachte rechtstreeks in zijn vermogen geraakt. En niet alleen hij, vertelt afpakofficier van justitie Joost van Bree ‘Wij zien veel partners van verdachten met bijvoorbeeld tassen of schoenen van duizenden euro’s lopen, terwijl er geen of onvoldoende legaal inkomen aanwezig is waarvan zij dat kunnen betalen. Door deze items af te pakken voelen ook de partners dat misdaad niet loont’.