Fatale steekpartij was geen noodweer

Op ongelooflijk brute wijze beroofde een 28-jarige Hagenaar in september 2018 zijn buurman van het leven. Het slachtoffer werd meerdere keren gestoken met een mes. Dat sprake was van noodweer, zoals de verdachte stelt, vindt het Openbaar Ministerie niet aannemelijk.

Wat de aanleiding was voor de steekpartij, is niet helemaal duidelijk geworden. Verdachte en het slachtoffer hadden samen flink gedronken die nacht. Verdachte bekent vervolgens dat hij heeft gestoken, meerdere keren. Volgens verdachte zou het slachtoffer hem hebben geslagen en bedreigd met een mes toen hij met zijn rug tegen het raam stond.

Hij kon, zo stelt hij, geen kant op. Tijdens een korte worsteling kreeg hij het mes te pakken en heeft gestoken om los te komen uit de greep van het slachtoffer.

Veel te ver

Volgens het Openbaar Ministerie was verdachte misschien wel in een situatie waarin hij zich mocht verdedigen, maar is hij daarin veel te ver gegaan. Er zijn 17 steek- en snijletsels vastgesteld. 'Hij is ver buiten de grenzen van de noodzakelijke verdediging getreden,' zei de officier van justitie.

Dat sprake was van een plotselinge hevige gemoedsbeweging, valt volgens het OM ook te betwisten. 'Het steken lijkt zelfs een bewuste keuze te zijn geweest,' aldus de officier van justitie. 'Verdachte verklaart dat hij heeft nagedacht wat hij zou doen en toen voor de aanval heeft gekozen.'

Na het steken heeft verdachte het licht uitgedaan, de deur dicht en is met de scooter van de buurman gevlucht. Hij heeft geen hulp gezocht of 112 gebeld. Pas na ruim een uur appte hij zijn moeder over wat er was gebeurd en zijn ze samen gaan kijken.

Blij

'Verdachte heeft op ongelooflijk brute wijze het slachtoffer van het leven beroofd,' zei de officier van justitie tijdens de zitting. 'Daarmee heeft hij ontzettend veel verdriet veroorzaakt. De nabestaanden hebben het er ook erg moeilijk mee dat hun dierbare hevig gewond is achtergelaten, zonder 112 te bellen.'

Een enkele keer heeft de verdachte zijn spijt betuigd. Maar hij heeft ook meerdere keren verklaard dat het erg is dat hij in de gevangenis zit, maar dat hij blij is dat hij in elk geval niet onder de grond zit. 'Een ongepast grove opmerking,' vindt de officier van justitie.

Ze eiste tegen de verdachte 7 jaar cel voor doodslag.