OM eist in hoger beroep vijf jaar en TBS in heftige West-Betuwse zaak

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van vijf jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 51-jarige man uit Tricht. Hij wordt ervan verdacht een vrouw uit Rhenoy met een hard voorwerp (meerdere malen) op het hoofd te hebben geslagen, waardoor hij in de ogen van het OM een poging heeft gedaan haar van het leven te beroven.

De rechtbank veroordeelt op 27 november 2018 verdachte tot een jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging. Tegen dat vonnis stellen zowel verdachte als het OM hoger beroep in.

Piano stemmen

Op 21 november 2017 gaat verdachte de piano stemmen in de kerk van Rhenoy. Het slachtoffer, de dominee van het dorp, verklaart dat verdachte na de werkzaamheden bij haar thuis wil wachten op een volgende afspraak. Dit weigert de vrouw. Vervolgens wordt zij van achteren meerdere keren met een hard voorwerp op haar hoofd heeft geslagen.

Zwaar letsel

Op de jas van het slachtoffer wordt DNA-materiaal van verdachte gevonden. Het voorwerp waarmee hij haar heeft geslagen is nooit gevonden. De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), zegt dat het slachtoffer het gevoel had dat zij met een hamer geraakt werd: “Zij had aan dit letsel zeer wel kunnen overlijden, het is vermoedelijk te danken aan operatief ingrijpen dat dit niet is gebeurd.”

Buitensporig

Het slachtoffer kan haar werk als dominee niet meer uitvoeren. Zij heeft blijvend letsel overgehouden aan de slag(en) op haar hoofd zegt de AG. “Zij is voor de rest van haar leven gehandicapt en van anderen afhankelijk. Met het door verdachte toegepaste buitensporige geweld heeft verdachte een ernstige inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer.”

Hartaanval

Ook met de verdachte gaat het niet goed. Op de dag dat hij het slachtoffer aanvalt krijgt hij een hartaanval. Daardoor ligt hij vier tot zes weken in coma. Daarvoor is veel aandacht geweest bij de rechtbank. Te veel in de ogen van de AG: “ Ja, verdachte heeft een hartstilstand gehad, is gereanimeerd en heeft in coma gelegen. En ja, verdachte is lichamelijk en geestelijk niet dezelfde als daarvoor. Toch kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat verdachte doet voorkomen dat hij er na zijn hartstilstand slechter aan toe is dan hij in werkelijkheid is.”

Wil om te leven

Voor het Gerechtshof in Arnhem benadrukt de AG dat er in deze zaak uiteindelijk maar één slachtoffer is. “Toch is de wil om te leven groot en is het slachtoffer dankbaar voor dit leven, dat wel een andere kleur heeft gekregen.”

Het Gerechtshof doet over twee weken uitspraak.