Voorwaardelijke celstraf en werkstraf voor omkoping ex-politiecommissaris
Reisjes naar een Frans chateau, Canada en races in Lommel en Le Mans voor een voormalig politiecommissaris. En dat allemaal op kosten van de bedrijven van een man die hoopte zo goed geld te verdienen aan camera’s die onder andere door de politie worden bekeken. Als het aan het Landelijk Parket ligt, krijgen beide mannen hiervoor een voorwaardelijke celstraf van een maand en een werkstraf van 240 uur.
Deze week dient voor de rechtbank in Zwolle de zaak tegen de voormalige politiecommissaris, een inmiddels 58-jarige man uit Limburg. Hij zou zich gedurende zeker 7 jaar hebben laten fêteren door een 53-jarige ondernemer uit Zuid-Holland die onder andere de scepter zwaaide bij een bedrijf dat licenties voor bewakingscamera’s verkocht. Het bedrijf deed rechtstreeks zaken met de politieman, die vanuit de politie was gedetacheerd bij de organisatie die camerabewaking vanuit centrale ruimtes moest organiseren. Toen de financiering van de detachering dreigde te eindigen, richtte de ondernemer met een aantal andere bedrijven een stichting op waardoor de politieman toch aan het werk kon blijven. Die stichting betaalde vanaf toen het salaris van de politieman in de publiek-private samenwerkingsconstructie.
Reisjes en aandelen
Dat deed de ondernemer vermoedelijk om ervoor te zorgen dat zijn politiecontact invloed bleef houden op de inzet van camera’s, of in ieder geval de licenties, die zijn bedrijf kon leveren, zo blijkt uit het onderzoek. Volgens de inmiddels ontslagen politieman verbleef hij privé in het Franse chateau, en heeft hij eenmaal de kosten betaald. Maar de factuur daarvan is vals. De andere reisjes waren vooral zakelijk, aldus de verdachten, al is het dan vreemd dat de zoon van de politiecommissaris meeging, zo vindt de officier van justitie die de reisjes dan ook als giften bestempelt. Ook de aandelen in een gezamenlijk bedrijf, die op naam van zijn zoon stonden, zijn eigenlijk giften aan de politieman. Beide mannen worden formeel verdacht van omkoping en valsheid in geschrifte. De ex-politiecommissaris wordt bovendien verdacht van witwassen en zou bijna 35.000 euro aan onterecht genoten voordeel moeten betalen aan de Staat.
Lange periode niet-integer gedrag
De politieman werd geroemd om zijn samenwerking met andere organisaties, hij “deed goede dingen voor politie Nederland”, aldus een getuige. “Die goede zaken zijn ook niet strafbaar”, zo zei de officier maandag. “Maar hij heeft zich laten fêteren op een wijze die wel strafbaar is. Niet-integer gedrag gedurende een langere periode.” Het vertrouwen in een integere overheid loopt daardoor een deuk op. “Hij heeft misbruik gemaakt van zijn status.” En “keihard gelogen” toen er onderzoek kwam naar wat er gebeurde, aldus de officier. Want er waren wel degelijk signalen dat er iets aan de hand was.
De zaak wordt vrijdag voortgezet. Het is nog niet bekend wanneer de uitspraak is.