Levensgevaarlijke explosie veroorzaakte ruim een halve ton schade

In de vroege ochtend van maandag 19 november 2018 werd Nieuwkoop opgeschrikt door een enorme explosie, veroorzaakt door een plofkraak bij de bank aan het Kennedyplein. Kort daarop wist de politie twee verdachten aan te houden in een busje geparkeerd in het dorp. Het OM eiste vandaag tegen beide mannen vier jaar cel.

De ontploffing had zoveel kracht dat een stuk van de zogeheten afstortkluis vijftig meter door de lucht vloog, de metalen spijlen van een balkon en een glazen pui verbrijzelde om in een woonkamer tot stilstand te komen. Woningen moesten worden ontruimd; dorpelingen werden tijdelijk ondergebracht in een sporthal. De bank hield aan de explosie ruim € 60.000 schade over.

De politie reageerde snel en wist in een bestelbus aan het Joris Zudde twee verdachten aan te houden. Een 23-jarige man uit Mijdrecht en zijn 19-jarige plaatsgenoot. Die werden opgespoord met behulp van de infraroodcamera van de politieheli. In het busje werden verder aangetroffen de vluchtscooter, de buit en een explosief dat de Explosieven Opruimingsdienst onschadelijk maakte.

De Mijdrechters worden verdacht van het teweegbrengen van een ontploffing en diefstal met braak. De officier van justitie benadrukte ook de impact die de plofkraak op het dorp heeft gehad en de grote risico’s die de verdachten hebben genomen. Zij eiste vier jaar cel waarvan 1 jaar voorwaardelijk.