Melden helpt; verdachten drugslab horen tot 42 maanden eisen.
Vijf mannen stonden vandaag voor de rechter in Den Bosch op verdenking van het medeplegen van de productie van amfetamine, speed. Dat gebeurde in een schuur aan de Elsendorpweg in Elsendorp die zij gehuurd hadden in de periode februari 2018 tot en met 10 juni 2018. Daarnaast verdenkt het Openbaar Ministerie Oost-Brabant ze ook van het medeplegen van voorbereidingshandelingen voor de productie van amfetamine door de schuur aan te passen en spullen en grondstoffen voorhanden te hebben voor de productie van amfetamine.
Het OM eist voor hun betrokkenheid straffen van 42 maanden voor de mannen van 22 jaar, 46 jaar, 28 jaar en 22 jaar. En van het OM mag een 54-jarige verdachte 18 maanden de cel in.
Aanleiding onderzoek
Naar aanleiding van verschillende meldingen bij Meld Misdaad Anoniem werd er een onderzoek ingesteld. Er werden camera’s geplaatst en diverse verdachten geïdentificeerd. Op 10 juni werd er een inval gedaan en een in werking zijnde amfetaminelab aangetroffen. Drie van de vijf verdachten werden ter plekke aangehouden. Op basis van observaties en camerabeelden werden later nog twee verdachten aangehouden.
Het lab had drie ruimtes, eentje voor de opslag en het afval, een ruimte met loogvaten en waar de kolven waren opgesteld en een ruimte met een destillatieketel.
Rolverdeling
De 54-jarige man deed voorkomen alsof hij de schuur waar het lab zat had verhuurd aan een vrouw, maar dit was volgens het openbaar ministerie een schijnconstructie. De zogenaamde huurster bleek van niks te weten en gaf aan dat haar tas met ID-bewijs eerder gestolen was. De 54-jarige man woonde op het perceel van het lab ook met zijn partner en kinderen, maar zegt geen betrokkenheid met een drugslab te hebben. “Dat lijkt mij uiterst onwaarschijnlijk,” laat de officier van justitie ter zitting weten. “Het kan niet anders dan dat hij wist van het lab op zijn terrein, de geur van amfetamine was duidelijk waarneembaar op het terras bij de woning. En toen zijn partner hem belde dat er iemand met blauwe handschoenen over het terrein liep, keek hij daar niet van op en kwam er gelijk aan.”
De 28-jarige verdachte is op heterdaad aangehouden bij de inval van de politie. Zijn kleding rook sterk naar amfetamine. Hij zou een soort boswachter zijn, maar dit scenario vindt het OM zeer ongeloofwaardig: “Zijn DNA zat op meerdere handschoenen en op een aantal spullen in de productieruimte. Bovendien had hij de sleutels van de productieruimte in zijn broekzak.”
De 22-jarige verdachte is ook op heterdaad aangehouden. Bovendien is zijn DNA gevonden op een blikje frisdrank op de tafel in de ketelruimte en op handschoenen. De andere 22-jarige man heeft volgens het OM een auto bestuurd die daar verschillende keren is geweest. En is door de politie ook herkend als de bestuurder. De 46-jarige man is in een gestolen auto op de locatie geweest en werd ook gezien toen hij met een andere auto van de lablocatie wegreed en even later in Tiel twee goed gevulde tassen overhevelde naar de gestolen auto.
Dit alles leidt volgens het OM tot de conclusie dat alle vijf de verdachten betrokkenheid hadden bij het amfetaminelab. “Een drugslab van deze omvang waarbij de verschillende productiefasen op één locatie zijn ondergebracht, run je niet in je eentje. Dit vereist een nauwe samenwerking met meerdere deelnemers. En dat klopt met het feit dat het een komen en gaan was van voertuigen en mensen die meermalen op de locatie werden gezien. De deelnemers aan die organisatie die in dit onderzoek naar voren zijn gekomen staan vandaag voor uw rechtbank,” besluit de officier van justitie haar requisitoir.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.