Zeven jaar cel en tbs geëist voor poging doodslag op huisarts

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag zeven jaar gevangenisstraf en tbs met verpleging van overheidswege geëist tegen een 35-jarige Loosdrechter die ervan verdacht wordt zijn huisarts tijdens een consult meerdere malen te hebben gestoken. Het slachtoffer overleefde de aanval ternauwernood.

De huisarts heeft geen idee wat hem overkomt als zijn patiënt hem tijdens een consult op 21 augustus afgelopen jaar in zijn praktijk in Loosdrecht begint te steken. De arts weert zich fel en mede dankzij alert optreden van een voorbijganger vlucht de verdachte weg. Het slachtoffer heeft diverse ernstige steekwonden, onder andere in de halsstreek. Een operatie in het ziekenhuis is nodig om zijn leven te redden. De politie weet de verdachte snel te vinden, waarna deze wordt aangehouden.

De verdachte heeft een zeer ernstig misdrijf gepleegd dat grote blijvende gevolgen heeft voor het slachtoffer en zijn familie. De huisarts is nog altijd niet volledig hersteld. Ook veel andere hulpverleners zijn geschrokken, waarmee het incident een brede impact heeft. Dit alles wordt hem zwaar aangerekend, net zoals het feit dat hij tot op de dag van vandaag geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor wat er gebeurd is.

De verdachte heeft na zijn aanhouding geen verklaring willen geven voor zijn daad. Hij kampt met diverse problematiek, maar waarom hij nu juist zijn huisarts neer stak is niet duidelijk geworden. Ook aan het persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baancentrum heeft de man niet mee willen werken. Toch is daar tijdens de observatie vastgesteld dat hij een ernstige psychische stoornis heeft en gedeeltelijk verminderd toerekeningsvatbaar is. Deskundigen spreken tevens van een grote kans op herhaling. Dit is voor de officier van justitie reden om naast een gevangenisstraf ook tbs met verpleging van overheidswege – het vroegere tbs met dwangverpleging – te eisen. Alleen met deze maatregel kan de samenleving maximaal beschermd worden tegen de verdachte.

Hoewel niet uitgesloten kan worden dat de man een vooropgezet plan had om de huisarts iets aan te doen, is hier in de visie van het Openbaar Ministerie geen bewijs voor. Dit betekent dat verdachte vervolgd is voor poging doodslag en niet voor poging moord.

Namens het slachtoffer vroeg de officier om een schadevergoeding van ruim 71 duizend euro.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.