Hoge straffen geëist voor runnen drugslab Berghem

“Een synthetisch drugslab met twee productielijnen midden in een woonwijk in Berghem met grote volksgezondheidsrisico’s zijn hier werkelijkheid geworden. Zware chemische luchtverontreiniging bij de brand hebben het de hulp-en opsporingsdiensten moeilijk zo niet onmogelijk gemaakt om ter plekke hun werk te doen. Berghem is aan een chemie-ramp ontsnapt,” zo opent de officier vandaag haar requisitoir tegen drie verdachten.

Deze drie uit Boekel en Helmond worden verdacht van het runnen van een (met)amfetamine lab. Niet alleen de voorbereidingshandelingen, ook het medeplegen van de productie van (met) amfetamine en dat in nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachten. Daarvoor eist het Openbaar Ministerie Oost-Brabant vandaag voor de rechtbank in Den Bosch tegen de eigenaar de 38-jarige man uit Berghem 48 maanden gevangenisstraf en diens vrouw 24 maanden. Voor beide daarvan 8 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar. De 46-jarige man uit Helmond, de initiatiefnemer hoorde 4,5 jaar tegen zich eisen.

Brand

Op 24 mei 2018 wordt rond half elf 's avonds door de 38 -jarige man een brand gemeld in een loods achter zijn woning in Berghem. Hij meldt zelf dat de loods zou zijn verhuurd door hem en dat er chemicaliën staan en dat er sprake is van een drugslab. Inderdaad wordt er door de brandweer een (met) amfetamine lab aangetroffen. Naast diverse chemicaliën wordt ook hardware voor de productie van synthetische drugs gevonden. Ook een behoorlijk hoeveelheid van het eindproduct (met)amfetamine-pasta wordt aangetroffen. De 38-jarige man wordt onwel afgevoerd naar het ziekenhuis omdat hij chemische dampen heeft ingeademd. In zijn woning worden nog verboden goederen gevonden, zoals een stroomstootwapen, busje pepperspray en 17 XTC-pillen.

Zelf verklaart hij daarover bij de politie dat hij onder dwang zijn loods moest verhuren aan drie anderen. Hij mocht niet meer in het rechter gedeelte van de loods komen, wapens werden getoond om de bedreiging kracht bij te zetten. Hij had wel al snel het vermoeden dat er hennepkwekerij of drugslab of opslag daarvoor zou komen. De man door wie hij werd benaderd wist dat het slecht ging met zijn bedrijfje dus dat hij wel geld nodig zou hebben, maar zegt verder niet betrokken te zijn geweest bij het lab.

“Ongeloofwaardig,” zegt de officier ter zitting, “gezien de omvang moet het er een komen en gaan zijn geweest van mensen en hij mocht nog de helft van de loods gebruiken. Dat je dan niks gezien of geroken hebt, dat is echt niet aannemelijk. Ook het feit dat hij bedreigd zou zijn om z’n loods te verhuren, daar is in het hele onderzoek geen enkel bewijs voor gevonden, integendeel.”

De 36-jarige vrouw, zijn vrouw, verklaart niks over een bedreiging en zegt dat hij zelf de loods heeft verhuurd en dat hij wist van het lab. Het OM ziet in het dossier voldoende bewijs dat ze beide een welbewuste keuze hebben gemaakt om in zee te gaan met drugs-activiteiten van de 46-jarige man uit Helmond om daarmee geld te verdienen. Deze 46-jarige man blijken zij van een vakantie te kennen en via een vals huurcontract voor de loods zijn ze volgens het OM samen in zee gegaan om een lab op te zetten, waarbij het initiatief lag bij de man uit Helmond. Uit telefoongegevens blijkt een intensief contact tussen beide mannen.

Dat de 38-jarige verdacht ook echt betrokken was bij de productie, en niet alleen “verhuurder” zou zijn, blijkt uit een DNA spoor op een masker dat gedragen wordt vanwege de chemische dampen die vrijkomen bij de productie van synthetische drugs. En door een getuige werd hij zelfs ‘laborant’ genoemd.

“Verdachten hebben zich met deze criminele activiteiten ingelaten om extra inkomsten te verwerven, zonder daarbij op enigerlei wijze rekening te houden met de mogelijk negatieve effecten voor anderen, gezondheidsrisico’s, brandgevaar, ontploffingsgevaar, in het midden van een woonwijk, ze namen het voor lief. Maar deze gevaarzetting dient naar mijn mening als strafverzwarend te worden meegenomen,” besluit de officier van justitie haar betoog.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.