OM: celstraffen voor groep jongeren Parkstad

Veertien verdachten verantwoorden zich voor de rechtbank in Maastricht omdat het Openbaar Ministerie Limburg ze verdenkt van onder andere diefstal, heling, woninginbraken, verboden wapenbezit en drugs. Vandaag eist de officier van justitie tegen twaalf verdachten gevangenisstraffen van 12 maanden tot 7 jaar.

Het OM vindt dat er sprake is van een criminele organisatie die gericht is op het plegen van misdrijven. De groep hield zich vrijwel dagelijks bezig met het stelen van duurdere auto’s, het koud zetten van die auto’s in garageboxen en loodsen, het strippen van auto’s en het doorverkopen of doorleveren van de auto-onderdelen. De gestolen auto’s werden ook gebruikt voor het plegen van woninginbraken.

De groep kenmerkte zich door een hiërarchie, gesloten structuur en het sanctioneren van ‘ongewenst’ gedrag, maar ook door een professionele aanpak, verdekte taal en risicospreiding. Twee personen hadden een leidende rol in de groep.

Onderzoek

Onder leiding van het Openbaar Ministerie startte op 1 februari 2016 een onderzoek naar een groepering die zich bezig hield met diefstal van voertuigen, opiumwetdelicten en woninginbraken in Duitsland, België en Nederland. Dat leidde tot doorzoekingen op 10 januari 2017. Bij de invallen in de regio Parkstad vond de politie onder andere wapens, munitie, geldbedragen en (onderdelen van)  gestolen voertuigen.

Wake Up

Begin 2016 startte de gemeente Brunssum, bureau Jeugdzorg samen met andere zorgpartners, politie en OM het project Wake Up. Aanleiding hiervoor was de overlast die een groep van zo’n 70 jongvolwassenen en minderjarigen veroorzaakten in de regio. Het doel van dit project was om jongeren op het rechte pad te houden zodra ze dreigden te ontsporen. Het vroegtijdig signaleren van dit gedrag kan er voor zorgen dat een jongere niet in de verleiding komt om zich structureel met criminaliteit bezig te houden. Het project Wake Up leidde er mede toe dat op 10 januari 2017 doorzoekingen plaatsvonden bij personen die zich daar wel al mee bezig hielden.

De komende dagen wordt de rechtszaak voortgezet. De officier van justitie eist deze week ook een straf voor de twee andere verdachten (waarvan één destijds minderjarig). De uitspraak wordt 30 april verwacht.