OM eist in hoger beroep drie jaar tegen vier dievegges vanwege laffe diefstal en levensgevaarlijk gedrag op de weg
Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in hoger beroep drie jaar gevangenisstraf geëist tegen vier vrouwelijke verdachten. Zij worden ervan verdacht door middel van een babbeltruc te zijn binnengedrongen in een woning bij een 88-jarige vrouw, waar zij sieraden en andere goederen hebben gestolen. Vervolgens hebben zij tijdens een achtervolging door de politie een gestolen kluis van 54 kilogram uit de auto gegooid.
De rechtbank in Amsterdam had op 9 februari 2017 tien maanden gevangenisstraf opgelegd voor poging zware mishandeling en heling van de gestolen goederen. Het OM ging in hoger beroep, omdat het vindt dat onder meer het medeplegen van een poging tot doodslag en de diefstal in vereniging bewezen kan worden.
Op 28 oktober 2016 zetten motoragenten de achtervolging in op de auto van verdachten. De reden was dat bij een politiecontrole aan de Gooiseweg in Duivendrecht de bestuurder van de auto zich onttrok aan die controle.
Kluisgooiers
In de achtervolging botste een motoragent op de uit de auto gegooide kluis. De agent kwam niet ten val maar door de botsing was een deel van de rechterhelft van zijn motor weggeslagen. De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), is duidelijk over het gooien van de kluis. “Bij een botsing met zo’n zwaar, hard voorwerp is naar algemene ervaringsregels en gezien de omstandigheden van dit geval, de kans aanmerkelijk dat een ongeluk een dodelijke afloop heeft.” Overigens liepen ook een passerende auto en een geluidswand veel schade op.
Sieraden
Nadat de auto van verdachten uiteindelijk tot stoppen was gebracht, bleken de inzittenden druk bezig met kleidingstukken aan en uit te trekken. Ook lag de auto vol met mutsen en sjaals. Daarnaast zijn in de auto, bij verdachten zelf, op straat en in een afwateringspunt diverse gestolen sieraden aangetroffen.
Thuiszorg
In de gegooide kluis zaten ook sieraden. De kluis en de sieraden bleken eigendom te zijn van de 88-jarige vrouw uit Amsterdam. Deze vrouw was eerder die avond slachtoffer van een zogenaamde babbeltruc. Twee verdachten drongen volgens het OM haar woning binnen en deden zich voor als Thuiszorg. Daarbij werden naast de kluis en diverse sieraden, een pinpas en ook tien horloges gestolen van haar overleden man. Een gedeelte van die sieraden is teruggevonden in en rond de auto en bij verdachten.
Poging tot doodslag en diefstal
In tegenstelling tot de rechtbank acht de advocaat-generaal de poging doodslag in vereniging en de diefstal in vereniging bewezen, omdat er in haar ogen genoeg bewijs is.
In deze zaak is er ook een vijfde verdachte. Deze zaak is niet behandeld, omdat zij vast zit in Duitsland. Het Gerechtshof Amsterdam doet op 22 februari uitspraak.