Dood na een met drank overgoten nacht: OM eist celstraf

Een drankgelag van bijna 24 uur, waarbij een vrouw uiteindelijk het leven laat. Uit de nevelen van de getuigenverklaringen vielen de gebeurtenissen maar moeilijk te reconstrueren. Aangevuld echter met telefoongegevens en camerabeelden, is het Openbaar Ministerie overtuigd dat de 56-jarige vriend van het slachtoffer haar begin 2017 in Den Haag zo hard heeft geschopt dat ze is overleden.

Op dinsdag 24 januari 2017 werd tegen 18.00 uur de politie gebeld dat in een huis aan de Leyweg in Den Haag een vrouw onwel was geworden. Ze was bewusteloos maar zou nog wel ademen. Agenten werden binnengelaten door een vrouw en vonden het slachtoffer op een matras in de slaapkamer. Ze zat onder de blauwe plekken, had een bebloede lip en een opgezwollen hoofd.

Op dat moment kwam een man het huis binnen, die in de deuropening begon te schelden en schreeuwen. De politie moest weg, de vrouw was zijn vriendin, riep hij. Terwijl hij in bedwang werd gehouden begonnen andere agenten met reanimeren, omdat de vrouw inmiddels was gestopt met ademhalen. Ze kwam weer tot leven en werd door de brandweer via het raam op een brancard uit huis gehaald. In het ziekenhuis overleed ze de volgende ochtend aan hevig hoofdletsel.

Een onrustige nacht

De aanloop naar het 112-telefoontje begon bijna een dag eerder, rond middernacht in de nacht van maandag op dinsdag. De man werd door een vrouw geappt of ze bij hem kon overnachten en of hij haar in de stad wilde komen ophalen. Daar aangekomen bleek er nog een tweede vrouw bij te zijn. Terug aan de Leyweg kochten ze met zijn drieën nog drank in de buurtsuper en gingen toen het huis in.

Binnen ontstond bijna meteen ruzie tussen de tweede vrouw en de vriendin van de man, die ook thuis was. De vrouw spuugde haar in het gezicht, waarop de man haar weer een klap verkocht om zijn vriendin bij te staan. De hele nacht blijft er een ruzieachtige sfeer in huis, iets waar de buren overigens al niet meer van opkeken. Er werd ondertussen flink doorgedronken. Om 6.00 uur moest nog weer een nieuwe fles wodka worden gehaald bij de buurtsuper.

Vuistslagen

Rond 7.15 uur werd de politie gebeld door de tweede vrouw. Ze wilde aangifte doen van mishandeling. Ze was weer geslagen door de man, dit keer met zijn vuist, en nu had ze er genoeg van. Ze was vertrokken. Buiten had ze een straatwerker om zijn telefoon gevraagd om te kunnen bellen.

Maar nu wist ze niet meer uit welk appartement ze was gekomen. Ze ging dan maar naar huis en zou later wel aangifte doen. De politie kon verder ook niets bijzonders opmerken in het portiek.

Flinke trappen

In het huis waren nu de man en zijn vriendin nog met de eerste vrouw. Het grootste deel van de dag werd er geslapen. Ergens in de middag werd de vrouw op de bank kort wakker uit haar roes. De man was boos geworden op zijn vriendin omdat zijn telefoon kennelijk kapot was en de vrouw zag hoe hij begon te schoppen. Met flinke kracht trapte hij tegen zijn vriendin, die in de gang op de grond lag.

De vrouw verklaarde later dat ze nooit eerder zo bang was geweest. Daarom greep ze niet in. Kort voor 18.00 uur zag ze de paarse en blauwe plekken op het hoofd van de vriendin, die inmiddels op een matras in de slaapkamer lag. Toen belde ze 112. De man was op dat moment weer naar de buurtsuper, waar op camerabeelden is te zien dat hij een blikje bier steelt.

Verdachte ontkent

De verdachte ontkent dat hij degene is geweest die zijn vriendin heeft gedood. Hij probeert de schuld op de schouders van de vrouwen te laden en zegt aanvankelijk dat de tweede vrouw het heeft gedaan en later dat de vrouwen het samen waren.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn deze scenario's verre van aannemelijk. De agressie ging de hele dag uit van verdachte, de vrouwen hebben op geen enkel eerder moment geweld gebruikt. Verder past het verhaal dat wordt verteld over het schoppen in de gang bij bloedsporen die daar zijn aangetroffen.

Strafeis

Het Openbaar Ministerie eiste woensdag bij de rechtbank om verdachte een straf op te leggen voor de duur van tien jaar. 'Ik weeg zwaar mee dat het slachtoffer zijn partner was,' zei de officier van justitie op zitting. 'Zij woonden al enige tijd samen. Ze werd aangevallen en gedood in een woning die al een tijd haar thuis was, waar ze zich bij uitstek veilig had moeten kunnen voelen.'

Verder houdt het Openbaar Ministerie rekening met het strafblad van verdachte, waar een groot aantal geweldsdelicten op staat. Ook het drankgebruik speelt mee als strafverzwarend. 'De verdachte weet,' zei de officier van justitie, 'dat alcoholgebruik zijn agressie verhoogt en vaak leidt tot het plegen van geweldsdelicten. Toch heeft hij vanaf het moment dat hij thuis kwam tot zelfs nog na het bellen van 112 gedronken.'