Huiveringwekkende poging liquidatie, OM eist 12 jaar cel en tbs

"Deze jonge vrouw, alleenstaande moeder van drie dochters van toen 8, 11 en 14 jaar en weduwe van de in 2008 op de A73 doodgeschoten Hans van Geenen , mag werkelijk van geluk spreken dat zij vandaag levend in de zittingzaal het woord kan voeren. Zij is letterlijk aan de dood ontsnapt," opent de officier van justitie haar requisitoir.

Terug naar het jaar 2015, het slachtoffer runt in die tijd een autorijschool in Oss. 31 maart van dat jaar wordt zij gebeld door een klant die rijles wil. Afgesproken wordt dat hij een pakket rijlessen een dag later om 20.15 uur bij haar thuis komt betalen. Intuïtief voelt dit niet goed, zegt het slachtoffer later, hij vroeg namelijk in eerste instantie niet eens naar de prijs. Zij vraagt daarom haar moeder om bij haar te komen. Dit gebeurt ook. De bel gaat en de vermeende klant komt binnen, het slachtoffer loopt naar boven om haar agenda te pakken, bij terugkomst in de woonkamer bij de eettafel, draait zij zich om, kijkt in de loop van een zwart pistool en wordt direct door de man beschoten. Bij de eerste knal duikt ze op de bank in elkaar waardoor de afgevuurde kogel haar arm schampt. De schutter haalt vervolgens meerdere keren de trekker over, terwijl hij zijn wapen met twee handen vast houdt. Het wapen weigert echter waarop de schutter de woning uitrent. Zijn patroonhouder blijft achter.

Deze 47-jarige verdachte uit Oostrum moet zich vandaag verantwoorden voor de rechter in Den Bosch voor deze poging moord. De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant eist 12 jaar gevangenisstraf en tbs.

Pistool

Het slachtoffer doet een dag later aangifte en een onderzoek wordt gestart. Er wordt technisch onderzoek gedaan, buurtonderzoek en getuigenverhoren. In de woning wordt naast een patroonhouder ook een inschotopening met daarin een kogelpunt in de bank gevonden en naast de bank een huls. Deze patroonhouder blijkt geschikt te zijn voor een pistool van het merk Zastava, type M88, kaliber 9x19mm. Na kundig speurwerk blijken er na deze liquidatiepoging vier pistolen van dit merk in beslag te zijn genomen waarvan één zonder patroonhouder. Dit wapen heeft vanzelfsprekend bijzondere belangstelling van de politie. Vijf dagen voor de liquidatie poging heeft de verdachte een gewapende overval gepleegd op een kledingzaak in Holten waarbij hij gedreigd heeft met een wapen. In deze zaak wordt de verdachte aangehouden in Duitsland en in zijn gestolen auto wordt zo’n zelfde pistool aangetroffen als waarmee geschoten is bij de liquidatie poging. Systeemsporen in de achtergebleven huls en kogel  gevonden in het huis in Oss, komen overeen met de systeemkenmerken van het pistool dat in de auto van verdachte is aangetroffen. Ook de gevonden patroonhouder past bij dit type pistool.

In het onderzoek naar de overval op de kledingzaak staat de verdachte op camera, hij is ook te zien op beeld wanneer hij de prepaid telefoon koopt waarmee hij belde om de rijlessen af te spreken bij het slachtoffer. "Opvallend is het loopje van beide personen op de beelden, een soortgelijk beetje stoer maar ook Charlie Chaplin-achtig loopje, ook wel door een buurtbewoner een macholoopje genoemd, de bodywarmer op beide beelden net over de billen valt en menen dat de licht uitstaande oren van verdachte ook op beide beelden te zien zijn, het lijkt mij duidelijk dat het hier om dezelfde persoon gaat," legt de officier uit.

Voorbedachte raad

De verdachte heeft een dag voor de aanslag een voorverkenning in haar straat gedaan, een van zijn telefoons straalde die middag aan in de omgeving van het huis van het slachtoffer. Hij heeft toen ook haar adresgegevens en telefoonnummer gegoogeld. Hij heeft zich dus kunnen beraden op het te nemen of het genomen besluit het slachtoffer van het leven te beroven, hij heeft de gelegenheid gehad na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad en zich daarvan rekenschap te geven, is de overtuiging van het OM.

In opdracht

Het Openbaar Ministerie is van mening dat de verdachte de opdracht tot de liquidatie van een ander heeft gekregen. De verdachte kende het slachtoffer niet en er is dan ook volgens het OM geen enkele reden waarom verdachte uit eigen beweging het slachtoffer zou willen doden, anders dan uit financieel gewin. Hij moet dus wel in opdracht van een ander haar hebben willen doden om er zelf financieel beter van te worden. Het bewijs tegen deze opdrachtgever heeft het OM echter nooit rond gekregen en heeft de zaak is bij gebrek aan voldoende bewijs in mei 2018 geseponeerd.

De verdachte heeft meerdere veroordelingen op zijn naam en zit nu een straf met tbs uit. Uit eerdere psychologische en psychiatrische rapporten komt naar voren dat er bij verdachte sprake is van een ziekelijke stoornis én een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens en hij moet dan ook als verminderd toerekeningsvatbaar worden beschouwd. In deze zaak wordt deze conclusie over zijn geestelijke gesteldheid meegenomen omdat hij zelf nu niet mee wil werken aan een onderzoek.

Huurmoordenaar

"Het misdrijf en de vorige overval geven het huiveringwekkende beeld van een zogenaamde huurmoordenaar. De koelbloedige wijze van uitvoering bevestigt dit. Hier zit een man die voor geld, mogelijk veel geld, bereid is anderen van het leven te beroven. Voor zover wij weten zonder enige scrupules. Verdachte zwijgt over zijn beweegredenen, zijn vergoeding, zijn opdrachtgever en alles wat het slachtoffer rust of duidelijkheid zou kunnen geven," aldus  de officier ter zitting.

Bij zo'n ernstig feit uitgevoerd op deze wijze door een persoon met zo'n achterliggend persoonlijkheidsstoornis, is het OM van mening dat de maatschappij maximaal beveiligd moet worden en daar waar mogelijk de verdachte behandeld. Bovendien moet het voor verdachte duidelijk worden dat hij bij zo'n ernstig levensdelict niet wegkomt met het enkel en alleen voortzetten van de huidige behandeling.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.