Cyberzaken voor de rechter
Een koelsysteem van een supermarkt ontregelen, het stelen van naaktfoto’s van een telefoon en plaatsen op Instagram, in het bezit zijn van hackingtools of het hacken van een webwinkel-account om allerlei spullen aan te schaffen. Allemaal voorbeelden van cyberzaken die op maandag 26 november tijdens een themazitting (bij de politierechter) worden behandeld.
De zitting start vanaf 9.00 uur en acht cyberzaken zijn ingepland op deze dag.
Samen aanpakken
Bij de themazitting zijn diverse publiek private partijen zoals, data- en IT-bedrijven, verzekeraars, bedrijvenvereniging uitgenodigd om de strafzitting bij te wonen. Met deze partners zoeken wij de samenwerking in het optreden tegen cybercrime. Dit door kennis met elkaar te delen, inzicht te krijgen in elkaars werkzaamheden en het creëren van bewustwording. Samenwerken op het gebied van cybercrime is belangrijk. Cybercrime heeft impact op iedereen. Het kan gaan om grote complexe strafzaken met veel impact maar ook de kleinere criminaliteit doet er toe. Het doen van aangifte is dan ook van belang. Dat blijkt wel uit de strafzaken die vandaag op zitting staan.
Achtergrondinformatie over de cyberzaken
De verdachten zijn afkomstig uit Noord-Nederland: Exloo, Leeuwarden, Hoogeveen, Emmen, Terwispel, Meppel, Bedum en Surhuisterveen. En een verdachte pleegde de strafbare feiten uit Noorwegen. Aan het einde van de zitting doet de politierechter vrijwel altijd direct mondeling uitspraak.
Zaak 1: De eerste zaak gaat over computervredebreuk, de verdachte is binnengedrongen in een e-mail account van het slachtoffer waarbij ook gegevens zijn overgenomen t.b.v. de verdachte zelf.
Zaak 2: De tweede zaak gaat over een verdachte die wordt vervolgd voor mishandeling en het vernielen/wegmaken van een telefoon van het slachtoffer. En daarbij het stelen van naaktfoto’s van de telefoon van het slachtoffer. Vervolgens heeft de verdachte deze foto’s geplaatst op het Instagram account van het slachtoffer.
Zaak 3: Deze verdachte wordt vervolgd voor computervredebreuk, namelijk het binnendringen in het systeem van een koeltechniekbedrijf dat de (koel)temperaturen van o.a. een supermarkt en een medicijnopslag regelt. De gegevens van het koelsysteem zijn vernield en gewijzigd, waardoor deze bedrijven schade hebben geleden.
Zaak 4: In deze zaak wordt de verdachte vervolgd voor computervredebreuk. Verdachte is binnengedrongen op de server van de Mediamarkt en heeft hier een Mediamarkt-account gehackt. Op dit account zijn goederen besteld door de verdachte.
Zaak 5: De verdachte heeft zonder vergunning gebruik gemaakt van frequentieruimte voor radiozendapparatuur. Verdachte wordt vervolgd voor het vernielen, beschadigen, onbruikbaar maken van een geautomatiseerd werk voor telecommunicatie via een jammer. Waardoor normaal gebruik van de telecommunicatie minder goed mogelijk was.
Zaak 6 en 7: Twee minderjarige verdachten waarvan de zaken achter gesloten deur behandeld worden, staan voor de rechter voor het in bezit hebben van hackingtools (Razorscanner en Razorcrypter).
Zaak 8: Ook deze verdachte had in zijn bezit hackingtools. Het gaat hier om een meerderjarige verdachte.
De pers is ook van harte welkom om de zitting bij te wonen. In verband met het aantal beperkte plekken in zittingszaal 16, wel graag aanmelden bij het Openbaar Ministerie via voorlichting.regionoord@om.nl
Wat is cybercrime?
Cybercrime is misdaad gepleegd met ICT, gericht op ICT. Dat kan een computer zijn, of een smartphone, een smartwatch of een tablet. Het strafbare feit gebeurt via een van deze middelen. Er zijn verschillende vormen van computercriminaliteit: hacking, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen, malware, enzovoort. Ook hoeft u geen computer of internetaansluiting te hebben om slachtoffer te worden van cybercriminelen. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercrime.
Daarnaast komt er ook steeds meer gedigitaliseerde criminaliteit voor waarbij klassieke delicten online gepleegd worden, zoals internetoplichting, afpersing via e-mail en phishing. Een combinatie van beide verschijningsvormen is ook mogelijk, bijvoorbeeld het inloggen op een account met inloggegevens die via phishing zijn bemachtigd.