Gevangenisstraffen tot 4 jaar geëist voor gouden handel in anabolen en illegale medicijnen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen tot 4 jaar geëist tegen zes verdachten vanwege betrokkenheid bij grootschalige handel in anabole steroïden en illegale medicijnen. “Het ongecontroleerd verkopen en leveren van deze middelen zonder tussenkomst van een arts of apotheek vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid” zei de officier van justitie op zitting: “Het gebruik van dergelijke (genees)middelen kan immers schadelijke en zelfs fatale gevolgen hebben voor de individuele gebruiker.”

Door een steekpartij tussen No-Surrender-leden eind 2016 stuitte de politie op een laboratorium in Ridderkerk. In het laboratorium werd een tabletteermachine aangetroffen, grote hoeveelheden anabolen, receptuur voor het maken ervan, pakbonnen en geneesmiddelen die alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn. Verschillende sporen leidden naar de twee 32-jarige mannen uit Alblasserdam en Papendrecht.

Gouden handel

Uit onderzoek blijkt dat zij de anabolen en medicijnen aanboden via internet, tegen contante betaling of betaling in bitcoins. De bestelde producten werden bezorgd door koeriers of konden worden afgehaald in openbare gelegenheden, zoals snackbars. Dat bleek een gouden handel waardoor ze een zeer luxe leven konden leiden. Zij lieten de medeverdachten de bestellingen afhandelen en afleveren. “Zo waanden zij zich onzichtbaar,” aldus de officier op zitting.

De afhandeling van bestellingen werd verzorgd door de 63-jarige vader en de 64-jarige moeder van één van de hoofdverdachten. Voor het verpakken en afleveren van de bestellingen kregen zij hulp van een 34-jarige man uit Zwijndrecht en een 32-jarige man uit Rotterdam.

Ernst van de feiten

Volgens het OM hebben de verdachten gedurende 2,5 jaar gehandeld in grote hoeveelheden verschillende illegale medicijnen en anabolen die deels ook onder de Opiumwet vallen. “Daarbij neem ik het verdachten ook bijzonder kwalijk dat zij kopers in de waan lieten dat zij met een echte apotheker te maken hadden,” aldus de officier van justitie. Het OM verwijt hen ook het witwassen van de inkomsten van de handel: “Verdachten hebben daarbij alleen hun eigen financieel gewin voor ogen gehad. Geen van verdachten lijkt zich bewust van de ernst van hun handelwijze.”

Strafeisen

Tegen de twee hoofdverdachten eiste de officier 4 jaar gevangenisstraf. De officier heeft hierin hun onmisbare rol binnen de handel evenals hun ontkennende dan wel bagatelliserende houding meegewogen; “ze vonden het blijkbaar een mooie manier om veel geld te verdienen.” De vader hoorde een gevangenisstraf van 2 jaar tegen zich eisen en de moeder 240 uur werkstraf. Tegen de twee medeverdachten uit Zwijndrecht en Rotterdam werd een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 3 voorwaardelijk geëist.

Zie ook: https://www.fiod.nl/3-verdachten-aangehouden-in-onderzoek-naar-handel-in-anabolen/