Celstraf geëist tegen man die tientallen mensen via internet oplichtte
Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 42 maanden geëist tegen een 37-jarige man uit Heemstede. De man wordt onder meer verdacht van oplichting en handel in valse merkkleding. Tientallen mensen zijn door de man gedupeerd: hij lichtte alleen in mei 2016 al zo’n tachtig mensen op, aldus de officier van justitie.
De werkwijze van de man was over het algemeen hetzelfde: mensen bestelden via internet spullen bij de verdachte en nadat er geld was overgemaakt, werden de producten niet geleverd. In mei 2016 dupeerde de man op deze manier tachtig mensen. Ook wordt de verdachte verweten dat hij in februari 2016 onder een valse naam een boot te koop heeft aangeboden op internet. Benadeelden maakten geld over, maar de man heeft de boot nooit geleverd.
In november 2016 heeft de verdachte volgens de officier van justitie een vrouw ertoe bewogen om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, een zakelijke bankrekening te openen en een telefoonabonnement af te sluiten. De man had beloofd de vrouw te helpen met het openen van een kledingwinkel, maar heeft de gegevens gebruikt om een website te starten, waarmee hij vermoedelijk mensen wilde oplichten door telefoons aan te bieden en deze nooit te leveren.
Van oktober tot en met december 2016 heeft de man zich volgens de officier bezig gehouden met de handel in valse merkkleding en parfum. Deze spullen kwamen aan het licht bij een doorzoeking in een pand in Didam in december 2016. Tot slot wordt de man nog verdacht van het bezit van drie busjes pepperspray en schuldheling vanwege het bezit van een gestolen fiets, die bij dezelfde doorzoeking werd ontdekt.
De officier van justitie acht oplichting, handel in namaakproducten, het voorhanden hebben van pepperspray en schuldheling wettig en overtuigend bewezen. Een onvoorwaardelijke celstraf van 42 maanden met aftrek van voorarrest is daarom volgens haar op zijn plaats.
“De verdachte is een notoire oplichter”, stelt de officier. “Ondanks de vele eerdere straffen en waarschuwingen die hij heeft gehad, gaat hij door met zijn oplichtingpraktijken. Oplichting is een manier van leven voor verdachte, maar door deze leefwijze laat hij een spoor van ellende achter zich.”
De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.