Twee verdachten omkoping aangehouden

De FIOD heeft op 8 oktober 2018 twee mannen aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar omkoping, valsheid in geschrift en witwassen. De mannen hebben vastgezeten tot gisteren. Het vermoeden is dat via een verhullende constructie steekpenningen zijn betaald en ontvangen bij de verkoop van beleggingen in niet-beursgenoteerde ondernemingen. Het gaat om miljoenen.

De verdachten zijn een 49-jarige man uit de omgeving van Utrecht en een 59-jarige man uit de omgeving van Maastricht. De mannen hebben 11 dagen vastgezeten.

De FIOD doorzocht op 8 oktober in totaal drie woningen: in Haarlem, in de omgeving van Utrecht en in de omgeving van Maastricht. Er is onder andere administratie in beslag genomen. Daarnaast is beslag gelegd op onroerend goed en ruim 100.000 euro contant geld. Dit om eventuele toekomstige vorderingen zeker te stellen.

Corruptie is ernstig

De risico’s van corruptie worden vaak onderschat. Corruptie kan op veel verschillende manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld door het betalen van steekpenningen of het betalen of ontvangen van giften. Het gaat om een niet-integere wijze van zaken doen en misbruik van bevoegdheden of macht voor persoonlijk gewin. Integriteitsschendingen in de top van organisaties doen afbreuk aan het vertrouwen van burgers en leiden tot maatschappelijke verontwaardiging. Bedrijven, overheden en de samenleving worden benadeeld. Corruptie verstoort het level playing field, noodzakelijk voor een goed functionerende economie, waardoor nieuwe toetreders geen kans maken en bonafide bedrijven uit een markt worden gedrukt.

Anti Corruptie Centrum

Signalen met betrekking tot corruptie worden bij de FIOD beoordeeld door het Anti Corruptie Centrum (ACC). Het ACC is ingericht naar aanleiding van de geïntensiveerde (inter)nationale aandacht voor corruptiebestrijding. Het ACC is een onderdeel van de FIOD en werkt nauw samen met andere organisaties zoals de FIU, Rijksrecherche en het Functioneel Parket.