Hoofdofficier parket Zeeland - West-Brabant legt zijn functie neer

Charles van der Voort, hoofdofficier van het parket Zeeland-West-Brabant, treedt per 15 november vrijwillig terug. De medewerkers van het parket zijn vandaag op de hoogte gesteld, net als de overige medewerkers van het Openbaar Ministerie.

Onderzoek

Het College van procureurs-generaal besloot begin juli om samen met de parketleiding van Zeeland-West-Brabant een onderzoek in te stellen naar de cultuur binnen het parket. Er waren al langer aanhoudende signalen en geluiden over de werksfeer en gebrek aan transparantie. De resultaten van het cultuuronderzoek bevestigen deze signalen en geluiden.

Het onderzoek, dat Bureau Integriteit Openbaar Ministerie (BIOM) heeft laten uitvoeren door externe onderzoekers, is recent afgerond en de resultaten zijn besproken met het College en de driekoppige parketleiding. Van der Voort wil het parket de ruimte bieden voor een nieuwe start met een verbeterd werkklimaat en legt daarom zijn functie neer. De plaatsvervangend hoofdofficier en de directeur bedrijfsvoering treden voor het einde van het jaar ook terug, zodat het parket met een nieuwe leiding verder kan.

Het College heeft per direct een kwartiermaker aangesteld die zal verkennen wat nodig is om te komen tot een verbeterd werkklimaat. Ook stelt het College spoedig een tijdelijk waarnemend hoofdofficier aan. De werving voor een nieuwe parketleiding zal zorgvuldig gebeuren en enige tijd in beslag nemen.