OM eist tbs met dwangverpleging tegen veroorzaker dodelijk ongeluk Eindhoven

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft vanmiddag voor de rechtbank in Den Bosch tbs met dwangverpleging  geëist tegen een 23-jarige man uit Eindhoven. Hij wordt ervan verdacht op 19 april 2018 opzettelijk al dan niet met voorbedachte raad, het slachtoffer met zijn auto te hebben aangereden waardoor het slachtoffer is overleden.

Dodelijke aanrijding

Op deze 19 april rijdt hij over de Rielsedijk. Dit is een doodlopende weg. De verdachte heeft daarvoor geblowd. Hij is in een psychose geraakt. Hij ziet dan een man fietsen op de Rielsedijk en door zijn psychose denkt de verdachte dat deze man zijn nichtje zou gaan verkrachten. Hij geeft gas en rijdt hem van achteren omver. Het aanrijden van de man werd ingegeven door een bevelshallucinatie. Een stem zei hem dat hij de persoon op de fiets moest doden om te voorkomen dat deze zijn nichtje zou verkrachten. De verdachte gaf gevolg aan dit bevel omdat hij volstrekt geen onderscheid meer kon maken tussen de werkelijkheid en zijn paranoïde psychotische denkbeelden en voorstellingen.

Psychose

De verdachte heeft een psychiatrische geschiedenis en kent periodes van psychoses. Hij is voor de zitting ook onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Beiden komen tot de conclusie dat hij ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard. Ook na een aanvullende rapportage die op verzoek van de verdediging is opgesteld, blijven beide experts bij hun eerdere conclusie over de ontoerekeningsvatbaarheid.

TBS

“Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan hetgeen de deskundigen zeggen over de toerekeningsvatbaarheid. Een straf is daarmee van de baan. Wel is het recidiverisico hoog en is een klinische behandeling nodig. In lijn met wat zowel psychiater als psycholoog hebben gerapporteerd, is een tbs met dwangverpleging nodig”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.