OM eist tot vijf jaar cel voor cocaïne in Den Hoorn
31 Dozen en een bigshopper vol met blokken cocaïne; 615 kilo in totaal met een straatwaarde van zo’n zestien miljoen euro. Dat trof de politie op donderdagavond 9 november 2017 aan in een loods van een onderhoudsbedrijf aan het Vrij Harnasch in Den Hoorn. Vandaag hoorden de drie verdachten voor de Haagse rechtbank celstraffen tot vijf jaar tegen zich eisen.
De zaak kwam in 2016 aan het rollen toen in een ander onderzoek bleek dat twee van de huidige verdachten – een 44-jarige Hagenaar en een 51-jarige inwoner van Bussum – tijdens afgeluisterde gesprekken in bedekte termen spraken over handel in drugs.
Tijdens het opsporingsonderzoek zijn de verdachten geobserveerd en op enig moment ontstond de verdenking dat in de loods verdovende middelen zouden liggen. Daarop besloot de politie op 9 november 2017 tot een inval in de loods over te gaan.
Daarop trof de politie in de loods (behalve de cocaïne) de Bussummer en de eigenaar van het bedrijf aan. Naast het bureau van de Bussummer stond een ‘bigshopper’ met vijf blokken cocaïne. Niet veel later hield de politie 44-jarige Hagenaar thuis aan en doorzocht zijn woning.
De 44-jarige Hagenaar en de 51-jarige Bussumer zwijgen. De eigenaar van het onderhoudsbedrijf verklaart dat hij niets wist van de cocaïne die in zijn loods lag. Maar volgens de officier van justitie is er ruim voldoende bewijs dat de drie zich schuldig hebben gemaakt aan het aanwezig hebben van een grote hoeveelheid cocaïne.
Zo is er DNA van de drie verdachten aangetroffen op gereedschappen en materialen die volgens de officier van justitie gebruikt werden om de drugs te verpakken. Ook vond de politie in de woning van de Hagenaar twee notitieblaadjes met handgeschreven aantekeningen die verwezen naar de partij cocaïne. Op het bureau van de Bussummer in de loods is een notitieblok aangetroffen met een doordruk van de notities die bij de Hagenaar zijn aangetroffen. En de eigenaar van het onderhoudsbedrijf had sleutels van de loods aan de Hagenaar en de Bussummer verstrekt terwijl ze daar volgens de officier verder niets te zoeken hadden.
Zij eiste dan ook tegen de Hagenaar en de Bussummer vijf jaar cel. Tegen de eigenaar van het onderhoudsbedrijf eiste de officier 30 maanden cel. Zijn rol in de operatie was kleiner, zo vindt het OM. De uitspraak is over twee weken.