OM eist gevangenisstraffen voor drughandel en witwassen

Het OM heeft maandag bij de rechtbank Amsterdam gevangenisstraffen van 6,5 en 8,5 jaar geëist tegen twee mannen die terecht staan voor internationale cocaïnehandel en witwassen. Vanuit de woonwagen van een van de verdachten op een kamp in Den Haag werden grote hoeveelheden drugs verhandeld en enorme bedragen door de geldtelmachine gejast. Uit de hele  wereld kwamen dealers langs.

Met zogenoemde PGP-telefoons schermden de verdachten de handel af voor de politie. Verder werd afgesproken op wisselende openbare plekken en verbleef een van de mannen geregeld in Spanje.

De officieren van justitie van het Landelijk Parket schetsten vandaag de rechtbank het beeld van een façade van doorgaans keurig onderhouden woonwagens.  Het grootschalig drugs dealen is volgens hen jarenlang aan de gang geweest.

Informatie over de criminele handel van de verdachten kwam niet alleen uit Nederland, maar ook uit Engeland en Spanje. Bij de verdenking van drugshandel kwamen al snel ook witwassen en deelneming aan een criminele organisatie.

Een groep van in totaal vijf medeverdachten is in 2015 aangehouden en moet zich in november voor de rechtbank verantwoorden. Elf afnemers van de drugs zijn gedagvaard om later deze maand terecht te staan.

Slecht voorbeeld

“Al deze verdachten parasiteren letterlijk en figuurlijk op onze samenleving”, aldus de officieren van justitie. “Zij dragen hoegenaamd nauwelijks iets bij  in de vorm van werk, betaald of onbetaald, of belastingen. Ze hebben geld, auto’s en vermogen in Nederland en daarbuiten, maar houden dat verborgen voor de overheid. En zij geven een enorm slecht voorbeeld aan hun kinderen en andere jonge mensen; waarom zou je je best doen voor een normale opleiding en baan, als je zo easy in de drugs bedragen kan verdienen waar zelfs heel hardwerkende mensen niet van kunnen dromen?”

“Dat mensen niet bijdragen aan de samenleving is tot daar aan toe, maar deze cocaïne handelaren berokkenen onze samenleving direct grote schade. Zowel de volksgezondheid, de veiligheid thuis en op straat als een eerlijke overheid hebben zwaar te leiden onder de zucht naar geld en macht van de coke handelaren.”

Het OM heeft een ontnemingsprocedure aangekondigd om in totaal bijna vier miljoen euro crimineel voordeel af te pakken.