Celstraf voor invoer grote partijen grondstoffen drugs

De rechtbank in Den Bosch heeft vrijdag een 26-jarige man uit Alphen aan den Rijn veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk voor de invoer van grote partijen grondstoffen voor de productie van vooral synthetische drugs. De rechtbank vond net als de officier van justitie van het landelijk parket dat de verdachte door zijn handelingen een wezenlijke bijdrage leverde aan de productie van die drugs. De officier had twee weken geleden een deels voorwaardelijke straf van 21 maanden geëist.

Duizenden kilo's grondstoffen

De man werd in februari opgepakt nadat er 4000 kilo APAA aankwam in de Rotterdamse haven. De APAA, een van de grondstoffen voor de productie van (meth)amfetaminen en een van de grootste partijen ooit onderschept in Nederland, werd naar de loods van de man in Alphen vervoerd. In de loods werden verder ook nog 900 kilo calciumcarbonaat (dat gebruikt kan worden bij de productie van heroïne) en ruim 7000 kilo caustic soda en apparatuur voor de productie van synthetische drugs aangetroffen. Volgens de Alphenaar voerde hij slechts transportwerkzaamheden uit voor een hem ook onbekende man. Naar de opdrachtgever had hij verder geen enkel onderzoek gedaan zo zei de rechtbank. Door het zonder meer vervoeren van grote hoeveelheden chemicaliën leverde hij een wezenlijke bijdrage aan de productie van synthetische drugs en had hij dat ook kunnen weten.

Georganiseerde criminaliteit

Volgens de rechtbank is bekend dat de productie van synthetische drugs grote veiligheidsrisico’s met zich meebrengt, en zitten achter de handel en productie grote georganiseerde criminele verbanden die die handel en productie in stand houden met geweld en bedreiging met geweld. De man vond de negatieve maatschappelijke gevolgen kennelijk ondergeschikt aan financieel gewin, aldus de rechtbank.

In de loods van de man werd ook nog een gestolen BMW gevonden. Voor het stallen van die auto kreeg de man 500 euro. En volgens hem waren de mannen die de auto brachten dezelfden als degenen die de apparatuur voor de productie van de drugs brachten. Ook hen zei de Alphenaar niet te kennen.